Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Daewoo Gentra: Letitá Nubira nekončí a jezdí dál

David Bureš
Diskuze (4)
Značka Daewoo na českém trhu nefunguje od října 2004. V jistých částech světa ale prodává své vozy dál, v Rusku dokonce představila nový model.

Značka Daewoo představuje nový model – sedan Gentra. Tvary automobilu nejsou českým zákazníkům neznámé, jedná se totiž o přepracovanou verzi někdejší Nubiry, která se později přejmenovala na Chevrolet Lacetti.

Oproti Nubiře a Lacetti se Gentra liší pozměněnou přídí s jinou maskou chladiče a novým nárazníkem. Na autě je však nadále znatelný někdejší korejský závan připomínající, kam se design vozů z Koreje za poslední léta posunul.

Pod kapotou Gentry bude pracovat 1,5litrový čtyřválec o výkonu 77 kW, který splňuje emisní normu Euro 5. Ta má v Rusku vstoupit v platnost až na začátku příštího roku.

Motor bude spojen s pětistupňovým manuálem, nebo automatem, který údajně bude mít šest stupňů. S manuální převodovkou má vůz spotřebovat 8,46 litru paliva na 100 kilometrů.

Už v základu bude Gentra na místní poměry slušně vybavena – ve standardní výbavě nechybí klimatizace, dva airbagy nebo mlhovky. Vyšší stupně dostanou i rádio s ovládáním na volantu, vyhřívané přední sedačky nebo systém ABS.

Automobil je montován v uzbecké továrně General Motors, jeho prodej v Rusku bude zahájen v červnu. Ceny Gentry začínají na 399.000 rublech, což je při současném kurzu asi 256.000 korun.

Mezi konkurenty mají patřit Hyundai Solaris (zdejší verze Accentu) nebo Renault Sandero. Zatímco Solaris je dražší – začíná na 459.000 rublech, Sandero (minulá generace známé Dacie) je levnější – jeho ceny startují na 359.000 rublech.

Na českém trhu značka Daewoo ukončila svoji aktivitu v říjnu 2004, kdy se všechny její modely přes noc staly Chevrolety. Daewoo od roku 2011 neprodává ani na domácím jihokorejském trhu, také zde ji nahradil Chevrolet.

V Rusku se značce Daewoo nadále daří. Loni zde prodala 88.232 aut, díky čemuž byla mezi nejprodávanějšími značkami na dvanáctém místě. Daewoo na zdejším trhu v loňském roce prodalo více aut než Opel, Mazda nebo Peugeot.

David Bureš
Diskuze (4)
Avatar - S8
27. 5. 2013 17:48
Gentra x Geronta
Tak nevím, neměl by se ten archaický model jmenovat spíš Geronta? >:D :yes:
Avatar - DaewooMaster
27. 5. 2013 15:13
Hmm...
Tak to je velkej pokrok vzhledem k tomu, že doposud Uz-Daewoo vyrábělo jen Matize a dokonce ještě i Nexii! :-)

Akorát mám pocit, že se v tom autor trošku zamotal, protože minimálně 1. třetina auta vypadá jako Daewoo/Chevrolet Lacetti HB (které vypadalo úplně jinak, než Lacetti sedan a kombi). Podle té fotky to vypadá, že předek je z Lacetti HB a zbytek je teprve ona zmiňovaná Nubira III sedan. :-O

Jinak ten údajný "korejský závan" má na svědomí Italdesign - Giorgetto Giugiaro (HB) a Pininfarina (sedan a kombi). :-|
Avatar - Bubáq
27. 5. 2013 14:19
Prosím o upřesnění
Bude se gentra v Uzbekistánu jen montovat (CKD, SKD) nebo kompletně vyrábět??
27. 5. 2013 13:38
Topperův...
...mokrej sen žije dál :-)