Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

DAF představuje extra tichý CF Silent

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Nový zástupce modelové řady CF má být ideální pro rozvoz zboží v oblastech s omezením hluku.

Na mezinárodním veletrhu užitkových vozidel IAA v Hannoveru, pořádaném letos od 25. září do 2. října se ve světové premiéře představí DAF CF Silent, který jeho výrobce uvádí jako ideální nákladní vozidlo pro městský distribuční provoz ve večerních a nočních hodinách.

DAF CF Silent má totiž speciální „Tichý režim“ v němž je hladina hluku, který produkuje nižší než 72 dB (A). To znamená, že tento model splňuje podmínky pro zisk certifikátů tichého nákladního vozidla, vhodné pro nakládku i vykládku zboží v oblastech, v nichž platí omezení hluku pro večerní, noční a časné ranní hodiny.

K pohonu novinky slouží přeplňovaný vznětový řadový šestiválec PACCAR MX-11, který z objemu 10,8 litru poskytuje podle verze výkon od 210 kW (290 k) do 320 kW (440 k). samozřejmostí pro tuto pohonnou jednotku je splnění emisní normy Euro 6.

Od ostatních verzí řady CF se novinka odlišuje ovladačem s označením „Silent“, umístěným na přístrojové desce. V případě, že je toto tlačítko stisknuto, přepne řídicí jednotka motoru na program, omezující otáčky motory. K snížení hlučnosti přispívá i řazení rychlostních stupňů při nižších otáčkách a nové zapouzdření převodovky.

DAF uvádí, že model CF Silent začne svým klientům od počátku roku 2015 s konfigurací náprav 4x2. Na výběr bude ze tří typů kabiny od krátké denní přes provedení s lůžkem za sedadly až po Space Cab.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)