Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Daimler se zbavuje podílu ve výrobci letadel EADS

David Bureš
Diskuze (0)
Německý koncern se chce do budoucna zaměřit pouze na automobily.

Koncern Daimler prodal část svého podílu ve skupině EADS (European Aeronautic, Defence & Space), která působí v leteckém, vesmírném a zbrojním průmyslu. Daimler si v EADS zatím ponechal 7,5procentní podíl.

Daimler se chce v budoucnu zaměřit na svůj hlavní předmět podnikání, tedy na vývoj a výrobu automobilů a nákladních vozů. Po uplynutí 180denní lhůty od prodeje akcií plánuje německý koncern prodat další část zbývajícího podílu v EADS.

EADS je vlastníkem evropského výrobce letadel Airbus, rovněž vyrábí rakety Ariane nebo stíhací letouny Eurofighter. Skupina původně vznikla spojením francouzských, německých a španělských podílů v různých výrobcích letecké a kosmické techniky.

Tento týden se však hlavní akcionáři dohodli na historické změně vlastnické struktury této společnosti, což omezí vliv vlád a časem převede většinu jejích akcií na veřejný trh. I proto se Daimler postupně svých akcií zbavuje.

Daimler na prodeji části akcií utržil zhruba 1,66 miliardy eur (cca 41,8 miliardy korun), které investuje především do vývoje a výzkumu. Podíl Daimleru koupila německá banka KfW, privátní společnost Dedalus Investors a skupina investorů.

Německý automobilový koncern byl v roce 2000 u zrodu EADS. Skupina totiž vznikla sloučením společností Aérospatiale-Matra, Construcciones Aeronáuticas SA (CASA) a právě DaimlerChrysler Aerospace AG (DASA), což byla jedna z divizí Daimleru.

Jednotlivé vlády (francouzská, německá a španělská) měly dosud kontrolu nad EADS díky akcionářskému paktu se soukromými firmami. Dohoda o prodeji akcií ale tento složitý pakt o sdílení kontroly nad skupinou ruší.

David Bureš
Diskuze (0)