Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Dakar 2014: 7. etapa – dvě trasy, dvoje dobrodružství

Vitek
Diskuze (1)
Odlišná trasa čekala na motocykly a automobily v sedmé etapě Dakaru.

Zatímco motorkáři poprvé vyrazili na návštěvu Bolívie, auta si dala „megaokruh“ kolem Salty. Kvůli dešťům a následné mlze musel být start etapy odložen, nakonec se ale počasí umoudřilo. Trať motocyklů však byla zkrácená o 133 kilometrů.

Motocykly a čtyřkolky

Do boje se s velikou vervou vydal Joan Barreda na Hondě a dosáhl tak svého třetího letošního etapového vítězství. Druhý byl Marc Coma a za ním, konečně úspěšný, Cyril Despres. Smůlu měl Alain Duclos, který se potýkal s navigačními problémy a ztratil 20 minut. David Pabiška byl 33., průběžně figuruje na 19. pozici. V kategorii čtyřkolek jako první do bivaku v Uyuni dorazil Ignacio Casale.

Auta a kamióny

S okruhem kolem Salty dlouhým 500 kilometrů si nejlépe poradil Carlos Sainz s jeho buginou. S lamami přebíhajícími přes cestu měl několikrát potíže Stéphane Peterhansel, obsadil třetí příčku, druhý byl All-Attiyah. V celkovém pořadí má ale zhruba třicetiminutový odstup vedoucí Nani Roma.

Josef Macháček s Vlastimilem Tošenovským nakonec pokračovali v Dakarské Rallye a míří k dalším bojům o dobré umístění. V sedmé etapě skončili 38., celkově jsou na 65. místě. Macháček se stále lepší, letošní Dakar je pro něj ale především testovací.

Kamiónům stále vévodí Gerard De Rooy. V sedmé etapě ovšem dojel „až“ třetí. Prvenství patřilo Eduardu Nikolaevovi z týmu Kamaz. Za ním skončil jeho týmový kolega Dmitrij Sotnikov.

Aleš Loprais etapu dojel na pátém místě, průběžně je šestý a statečně bojovat bude i nadále, v Saltě se totiž Aleš konečně dostatečně vyspal a jeho Královna dostala pořádný servis. Komu se ale v nedělní soutěži povedl obrovský skok, to byl Martin Kolomý se svojí Tatrou, po mnoha neúspěších skončil na desáté pozici. 13. byl Vrátný, 19. Vildman a 20. Tománek. Tomáš Vrátný je letošní českou dvojkou mezi kamióny – figuruje na prozatímním 14. místě.

Čechoaustralan na Dakaru

Česká republika měla na Rallye Dakar do páté etapy tajného reprezentanta v kategorii aut. A přitom nejel nejtěžší rallye světa zdaleka poprvé. Soutěžil totiž pod australskou vlajkou, kde našel druhý domov. Zůstává ale Čechem a proto má u svého jména naši vlajku.

Je to jeho čtvrtý Dakar, ovšem ty tři předešlé byli Africké. Jihoamerický je jeho první.

„Vzal jsem se tu trošku omylem. Já jsem čekal, až se Dakar vrátí do Afriky. Říkal jsem si, že možná letos pojedu Afrika Eco Race, tak jak jezdí Tomáš Tomeček. Ale nakonec mě kamarád z Austrálie přesvědčil ať s ním jedu Jihoamerický Dakar. Tak jsme se dohodli, že pojedeme spolu, ale on měl bohužel v květnu nehodu, takže nakonec nemohl přijet a já tady na to zůstal sám. Ale nelituji toho. Jsem rád, že jsem si to tady vyzkoušel,“ říká Čech žijící nyní střídavě v Austrálii a ve Švýcarsku.

O koho se tedy jedná? A co se stalo v páté etapě, když už v rallye nepokračuje? Prozradí webová stránky Zelené vlny Radiožurnálu.

Vitek
Diskuze (1)
13. 1. 2014 22:11
Loprais
Nevim proč nám pořád nutíte A.Lopraise,(namistrovanýho frajera)..........Na Dakaru jsou i jiní ...........ps poslední Loprais byl Karel.........