Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Dálnice D1: Zhotovitelům hrozí milionová sankce za každý den zpoždění oprav

Jan Mička
Diskuze (30)
Modernizace nejvytíženější české dálnice přináší pro zhotovitele jedno velké riziko – nesplní-li předem smluvené termíny, budou čelit milionovým finančním sankcím.

Na konci minulého týdne jsme zveřejnili zprávu, že po modernizované dálnici D1 se začne jezdit již v nejbližších dnech. Ne všichni zhotovitelé se však s modernizací „perou“ podle předem stanoveného harmonogramu. Nesplnění termínů navíc přináší riziko obrovských finančních sankcí. Informace zveřejnil server Novinky.cz.

Nejkritičtější situace je v úseku Lhotka – Velká Bíteš (kilometr 153 až 162), který má na starosti společnost OHL ŽS. Opravy totiž do této chvíle nabraly zpoždění 220 dnů a z dlouhodobého hlediska se situace nelepší. Podle vyjádření ministra dopravy Antonína Prachaře přitom za každý den prodlení od původního termínu dokončení hrozí společnosti sankce 1.000.000 Kč. Kdyby společnost obrovský časový „skluz“ nedohnala, následky by byly fatální.

Stavební společnost se však proti rozhodnutí ministra dopravy tvrdě brání. Podloží devítikilometrového úseku dálnice prý totiž bylo v mnohem horším stavu, než se původně počítalo, čímž podle OHL ŽS padá vina na stranu ŘSD. Firma totiž musela v loňském roce práce několikrát zastavit a požadovala od Ředitelství silnic a dálnic další peníze na pokrytí víceprací, se kterými se původně nepočítalo.

Na čí straně je tedy pravda? Na tom se teď snaží oba subjekty dohodnout. Pokud se to však nepodaří do 15. září, poputuje spor k rozhodčímu soudu a začnou sáhodlouhé tahanice, jak tomu bylo například po zastavení prací na tunelu Blanka.

Podle slov ministra Prachaře však má stát v ruce silný trumf – smlouvu, ve které se OHL ŽS zavázalo k dokončení prvého jízdního pruhu opravovaného úseku do 28. října letošního roku. Pokud předmět smlouvy nenaplní, je připraveno za každý den prodlení zaplatit částku 900.000 Kč. Pro tyto účely již prý firma složila zálohu ve výši dvaceti milionů korun.

Jan Mička
Diskuze (30)
30. 7. 2014 08:09
Re: Neschopnost
Stavební firmy (a nejen ty, dodavatelů čehokoliv od toaletního papíru přes IT až po stavební díla pro stát je, jak jistě víš, hromada) to samozřejmě zkouší, někdy jsou ale jejich požadavky, světe div se, oprávněné. Jak se vyhrávají zakázky, k tomu nic psát netřeba :-)
Ad 1: Nechal jsem se unést nadpisem a hned první větou tvého příspěvku: Totální neschopnost a snaha jen vytěžit ze státu peníze. :-)
Avatar - Ozzman
30. 7. 2014 07:38
Re: Neschopnost
Za 1. "Pominu to, že z tvých příspěvků vůbec není patrné, že bys byl ochotnej uznat, že je pochybení na obou stranách "

Poprosím, aby sis znovu přečetl mé příspěvky :-)

ulehčím ti to : "Nebudem si tu hrát na to, že od státu to je vždy vše v pořádku"

Za 2. Já se v tomto nepohybuji (a kdo z diskutujících ano), ale nějaké takovéhle šetření jsem už zpracovával pro jiné ministerstvo (nyní jsem jinde) , také bylo dost nákladné (samozrejmě nedělal sem to sám), tak trochu vím, jak to chodí.... co si budem nalhávat, dokonalé a všezahrnující to není, ale spíš proto, že to nikoho nezajímá a každý potřebuje jen ten papír, jako podklad, pokud vyhovují závěry, je to OK... Záleží na resortu, zde, kde jsem nyní, je to trochu "ostřejší".

Za 3. Nevěřím tomu, že firma, která vyhrála výběrové řízení ho vyhrála úplně poctivě a že jí jde jen a jen o čisté úmysly, takhle to u nás prostě nefunguje, ruka ruku myje. Každý si rád něco přihrne do vlastní kapsy a proč to na stát nezkusit, abych ho ještě trochu podojil, když už tu zakázku mám... nevím, ale zájmové skupiny jsou všude... stačí jít i na maloměstský úřad :-) Natožpak v takovéhle míře.

Musím si tudíž stát za svým tvrzením, že od každého něco... nemůžeme svalovat vinu jen na stát a pokud se to tak bude činit, tratný na tom bude vždy a jen daňový poplatník :-)
29. 7. 2014 21:59
Re: Neschopnost
A zase nemáš pravdu. Pominu to, že z tvých příspěvků vůbec není patrné, že bys byl ochotnej uznat, že je pochybení na obou stranách a přejdu rovnou k pasáži o vlastním zkoumání. Očividně, jelikož nejsi člověk od fochu, ale jenom z jakési složky státní správy z úplně jiného oboru, si nedovedeš představit, co znamená průzkum pro rekonstrukci v rozsahu třeba jen jednoho úseku na D1 a kolik taková věc stojí. Kvalitní a podrobný průzkum tě může stát klidně desítky milionů kaček. Ze skušeností ale víme, že průzkum za desítky milionů vlastně až tak potřebný není, něco tedy ušetříme i za cenu toho, že vědomě nepostihneme skutečné poměry po celém rekonstruovaném úseku a zjištějé výsledky prostě nějak rozumně interpretujeme a vztáhneme na tento rekonstruovaný úsek. Výsledky těchto interpretací promítneme do zadávací dokumentace, kterou poskytneme soutěžícím. Ti, samozřejmě, nemají důvod zadání nevěřit, proč taky. Nebo má teď každý oslovený (přihlášený) soutěžící realizovat další průzkum (který by sám uhradil a navíc zakázku ani nevyhrál), ztrácel tak čas (vyhodnocení geotechnických parametrů u některých zkoušek trvá týdny) a omezoval tím provoz? Ne, takhle se to opravdu nedělá. Zhotovitelé na základě podkladů od řsd předložili cenové nabídky, na stavbě zjistil vítěz soutěže, že podklady jsou neúplné a nepřesné. Není nic zvláštního, že chce nyní své vícenáklady spojené s nesrovnalostmi ze zadávačky po investorovi proplatit. Postoj řsd k tomuto byl zřejmě takový, že to došlo až k pozastavení prací, co to znamená, to už si přeber sám. Jo a nehájím nikoho, nejsem ani ze státní správy, ani z jakékoliv zhotovitelské firmy.
29. 7. 2014 21:26
Re: No a?
Nemáš na benzín a mýtné? Jeď autobusem, nevidím v tom problém.
Avatar - Ozzman
29. 7. 2014 17:07
Re: Neschopnost
Nebudu odpovídat na všechna vlákna, ale opravdu věříš, že je chyba jen a jen na straně státu? Nepochybuji o nějakém pochybení z řad ŘSD, kdo ví za jakým účelem, kdo na tom vydělá, ale také mi je divné, že každou velkou zakázku provází takovéhle divadlo, handrkování, prodlužování. Myslím, že vina je na obou stranách, firma si měla provést vlastní zkoumání a možnosti a cenu... také si vše radši prověřuji, alespoň do určité míry. Protože když to budou svádět jen na stát, a stát nezavede nějaké protiopatření, třeba těmi penále, tak si pokaždé napakují jen a jen na nás, na plátcích daní a mohou vysávat donekonečna... stejně jako ti, kteří o tom rozhodují z řad ŘSD....