Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Dálniční známky 2018 vstupují v platnost. Co se změnilo?

David Bureš
Diskuze (5)
Cena dálničních známek se pro rok 2018 nemění. Nebudou však potřeba na tolika dálničních úsecích jako dnes.

Začátek prosince je tady, což pro české řidiče znamená možnost zakoupení dálničního kupónu pro následující rok. Jako již tradičně dálniční známka pro nadcházející rok začíná platit 1. prosince. Mění se pro tuzemské řidiče něco?

Tou nejdůležitější zprávou je to, že ceny vinět se nemění. I dálniční známky pro rok 2018 přijdou u aut do 3,5 tuny na 1.500 korun (roční), respektive 440 Kč (měsíční) a 310 Kč (desetidenní). Roční kupón přitom bude platný od 1. prosince 2017 do 31. ledna 2019, aby řidiči měli dostatek času si kupón vyměnit za nový. Platnost ročního kupónu je pevná, pokud ho tedy zakoupíte až v dubnu, neplatí do dubna 2019, ale opět jen do 31. ledna 2019. U měsíčních a desetidenních známek je platnost možné vyznačit podle potřeby.

Nově však kupóny nebude nutné mít na tolika úsecích dálnic. Od 1. ledna 2018 bude od dálničního poplatku osvobozeno dalších 41 kilometrů dálnic. Jedná se o pět úseků tvořících obchvaty měst nebo přes které vedou silnice prvních tříd. Konkrétně jde o úseky dálnic D3 mezi Veselím nad Lužnicí a Bošilcem (104. – 109. km), D6 (Karlovy Vary – Cheb, 131. – 162. km), D46 (Hněvotín – Slavonín, 37. – 39. km), D52 (Pohořelice, 23. – 26. km) a D55 (Otrokovice, 30. – 32. km).

Už na začátku letošního roku bylo od poplatku osvobozeno 11 úseků dálnic, které dohromady tvořily přes 100 kilometrů silnic. Jednalo se třeba o obchvat Plzně a Olomouce, nebo vybrané dálniční výpadovky v Praze. Zpoplatněné úseky jsou dálnice a silnice pro motorová vozidla označená příslušnou značkou (IZ 1a nebo IZ 2a), pod nimiž není dodatková tabulka (E11) vymezující úsek bez poplatku. Mapu zpozplatněných i nezpoplatněných úseků najdete v galerii u článku.

Roční známka pro rok 2018 bude vyvedena ve žluté barvě, měsíční bude tentokrát růžová a desetidenní modrá. Opět se odliší i vyobrazenými motivy (kruhem, čtyřúhelníkem a trojúhelníkem), aby byly na první pohled rozeznatelné.

Dálniční kupón je možné zakoupit především na poštách nebo čerpacích stanicích, případně na pobočkách Autoklubu Bohemia Assistance. Jednotlivá prodejní místa jsou označena speciální nálepkou a zároveň jsou vybavena ceníkem a tříjazyčným informačním letákem.

Na autě musíte mít známku umístěnou na pravém dolním rohu čelního skla, přičemž na kupónu musí být vyznačena registrační značka konkrétního vozidla. Pokud sklo musíte z důvodu nehody vyměnit, lze vydat nový kupón, a to za správní poplatek 70 Kč. Musíte mít však k dispozici kontrolní část známky, která se na sklo nelepí. Bližší informace k této problematice najdete na stránkách Státního fondu dopravní infrastruktury.

Motocykly nebo vozy záchranářů jsou od zpoplatnění dálnic osvobozeny. Stejně tak dálniční známku nemusí mít přepravující těžce zdravotně postižených občanů, držitelů průkazu ZTP (s výjimkou postižených úplnou nebo praktickou hluchotou), případně průkazu ZTP/P, pokud držitelem silničního motorového vozidla je postižená osoba sama nebo osoba jí blízká, případně přepravní vozidla domovů pro osoby se zdravotním postižením. Vozidla nad 3,5 tuny platí elektronické mýtné podle ujetých kilometrů.

Pokud dálniční známku nemáte a na zpoplatněném úseku pojedete, hrozí vám bloková pokuta až ve výši 5.000 korun, která ve správním řízení může narůst až na 100.000 korun. Udělit ji vám mohou policisté nebo Celní správa.

David Bureš
Diskuze (5)
1. 12. 2017 17:45
Re: Změna žádná
No ono kdyby makali od 9:00 - 14:00 by bylo ještě dobrý, ale ono rozkopou 6 Km silnice, pracují na 50 metrech, hrazení mají pro jistoto už 2 Km dopředu a když konečně člověk narazí na nějakého živáčka, je to hlouček co sleduje jak roste tráva.
Avatar - Zetti
1. 12. 2017 16:24
Re: Změna žádná
Presne. Pri my frekvenci dalnicniho jezdeni mam kilometr dalnice drazsi nez kamion.
Avatar - CHerokee
1. 12. 2017 16:11
Změna žádná
Nic se nezmění. Ministrem bude zase Ťok. Dálnice budou rozje*ané na 150 místech najednou, kde bude pracovní doba od 9:00 - 14:00 a "makat" budou známé firmy. Ministr Ťok, po volbách pevný v kramflecích, bude ještě více buzerovat řidiče a dojit z nich peníze, takže bude přibývat nesmyslných radarů. A za to vše ještě musíme platit a lepit hnusnou a drahou známku místo elektronického mýtného, které je už 10 let slibováno.
1. 12. 2017 15:51
Barva
Příští rok už to nebude ladit s umweltplaketou :'-( ;-)
Avatar - Skipper
1. 12. 2017 15:18
Hnus
Kdy už tenhle barevný nesmysl skončí? Nesnáším nutnost na auto lepit pestrobarevnou nálepku, která vypadá jako dílo někoho na LSD. Proč to nemůže fungovat elektronicky jako v okolitých státech? Plus klasika - platit za rozbité pseudodálnice mě taky nebaví.