Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Další rána pro FIAT: zemřel Giovanni Agnelli

Ondřej Láník
Diskuze (1)
V pátek 24. ledna oznámila rodina Agnelli smrt čestného předsedy představenstva skupiny FIAT Giovanniho Agnelliho, vnuka zakladatele automobilky FIAT.

Agnelli zemřel ve věku 81 let na rakovinu prostaty. Pro Itálii to byl jeden z nejvýznamnějších mužů 20. století, neboť stál u zrodu italského ekonomického zázraku po druhé světové válce, automobilku Fiat změnil v automobilové impérium zahrnující značky slavných jmen (Alfa Romeo, Lancia, Ferrari, Maserati), skupinu Fiat výrazně divezifikoval do různých odvětví průmyslu (letectví, energetika, telekomunikace) a učinil ji největším zaměstnavatelem v Itálii. Přes současné ekonomické problémy Fiatu, koncern stále drží podíl 5% na italském hrubém domácím produktu.

Smutek vyhlásila nejen rodina Agnelli, ale také značky skupiny Fiat, u kterých byly vlajky spuštěny napůl žerdi. Italské fotbalové kluby uctily smrt Agnelliho minutou ticha na víkendových utkáních ligy (rodina Agnelli vlastní mj. klub Juventus Turin). Zaměstnanci Fiatu odvolali páteční 2 hodinovou stávku, jednu z mnoha protestních akcí proti chystanému propouštění.

Kdysi největší evropský výrobce automobilů FIAT je dnes ve velké krizi, největší za více než stoletou historii. Giovanni Agnelli byl nejrespektovanějším členem rodiny, který trval na udržení výroby automobilů v rodinných rukou za každou cenu. Jeho odchod tak vnesl mírný optimismus do myslí investorů, kteří z velké části budou rozhodovat o osudu skupiny. V pátek, po oznámení smutné události, vzrostly velmi nízko oceňované akcie o celé 3,5 %.

Fiat vyměnil 20% akcií skupiny za 6% akcií koncernu General Motors v roce 2000 s předkupním právem Američanů na další podíly Fiatu v budoucnosti. S horšícím se ekonomickým výkonem Fiatu postupně klesá zájem GM, ale zdá se, že prodej automobilové části italského koncernu zahraničnímu investorovi by bylo pro zadlužený kolos (dluhy skupiny údajně dosahují 3 miliard Euro) nejsnazší řešení ekonomické krize.

Agnelli, jehož dědeček založil automobilku v roce 1899, se stal ředitelem Fiatu v roce 1963 a předsedou představenstva v roce 1966, v této funkci setrval celých 30 let. „Byl pravděpodobně tím nejlepším reprezentantem Itálie ve světě“ řekl o Agnellim Silvio Berlusconi bývalý (sedminásobný) premiér Itálie. Přestože Agnelli nebyl horlivým katolíkem, kondolence jeho rodině přišly také z Vatikánu, přímo od papeže Jana Pavla II.

Smrt Agnelliho přišla v den, kdy mělo být na rodinné poradě v Torině rozhodnuto o osudu automobilky. Porada ale zřejmě vzhledem ke smutné události trvala jen několik minut.

Na funkci nového předsedy představenstva byl nominován Umberto Agnelli (68), bratr zesnulého Giovanniho.

Ondřej Láník
Diskuze (1)