Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Dalších 21 automobilů ze sbírky Paula Walkera se prodalo za 52,8 milionu korun

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Minulý týden bylo vydraženo dalších 21 automobilů ze sbírky Paula Walkera, mezi nimiž nechybělo několik skutečných skvostů.

Paul Walker patřil i ve skutečném životě k velkým milovníkům aut a závodění, což bylo dobře patrné i na jeho rozsáhlé sbírce zajímavých automobilů. Tu však začali jeho příbuzní zhruba rok po jeho smrti postupně rozprodávat, přičemž si plánují nechat pouze několik kousků, ke kterým mají hlubší citový vztah.

Minulý týden tak došlo v arizonském Scottsdale k aukci dalších 21 strojů, kterou pořádala známá dražební společnost Barrett-Jackson. A o auta z vlastnictví známé filmové hvězdy, kterou někteří označovali za novodobého Steva McQueena, byl evidentně slušný zájem. Celková částka se totiž vyšplhala na 2.333.450 dolarů, tedy cca 52,8 milionů Kč.

Paul Walker bývá označován za moderního Steva McQueena, který žil vášní pro závodění ve všech aspektech svého života,“ uvedl Craig Jackson, CEO aukční společnosti, v rozhovoru pro Hollywood Reporter. „Inspiroval celou generaci milovníků aut. Blízce jsme spolupracovali s jeho blízkým přítelem, který pomáhal s údržbou aut po jeho smrti; byl zodpovědný za přípravu aut na aukci. Paulova dcera, Meadow, si nechá jen pár aut, ke kterým má vztah.

Jedním z největších lákadel celé aukce byla zcela jednoznačně sbírka pěti bílých BMW M3 e36 Lightweight, kterých automobilka celkem vyrobila pouze 126 kusů. Stroj z roku 1995, který měl na tachometru pouze 4.600 mil (7.403 km), se nakonec stal s cenovkou 385.000 dolarů (8,7 mil. Kč) nejhodnotnějším vozem celé sbírky.

I bez Walkerova jména se jedná o extrémně vzácné vozy, na které si každý sběratel jistě rád přihodí,“ uvedl Tom Stahler z ClassicCars.com v rozhovoru pro Hollywood Reporter. „V podstatě se jedná o tovární závodní stroje. A proč jich měl Walker pět? Možná chtěl dát dohromady závodní tým.“ Podle Jacksona však mohlo jít spíš i o Walkerovu investici na důchod.

K dalším ceněným strojům patřilo i BMW M3 e30 z roku 1991 s nájezdem pouze 12.301 km, Ford Mustang Boss 302S z roku 2013, Nissan Skyline R32 z roku 1989 upravený na závody (s rámem, skořepinovou sedačkou a hasicím přístrojem) nebo upravený Nissan 370Z z roku 2009, který se objevil v bonusových materiálech filmu Fast Five.

Zajímavé je přitom srovnání cen, za které se vozy prodaly. Zatímco Walkerův Nissak Skyline R32 se navzdory šrámům a patině prodal za 100.000 dolarů, jiný Skyline (údajně ve velice pěkném stavu) se po hodinové dražbě nakonec prodal jen za 40.000 dolarů.

Paul Walker je zcela ztotožněn s tunersko-drifterskou součástí automobilové kultury, generace X a miléniálové se s ním nesnaží ztotožnit. Je to taková škoda, že byl zabit, protože jinak by to byl Jay Leno téhle generace; bohužel se stal Jamesem Deanem této generace,“ dodal Stahler pro Hollywood Reporter.

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Doporučujeme