Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

DB5 Junior je nejlevnější nový Aston Martin, jaký můžete koupit. Ale ještě se neradujte

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Fungl nový Aston Martin za milion korun, to zní jako skvělá nabídka. Jak ale asi tušíte, není to jen tak. Nejdostupnější jezdící Aston je totiž elektrickým autíčkem pro děti. Ale zato parádním.

Jmenuje se DB5 Junior a britská automobilka na jeho výrobě spolupracuje se společností Little Car Company.

Název napovídá, že jde o kopii slavného modelu z 60. let. Autíčko svému předobrazu skutečně jako by z oka vypadlo, jen je výrazně menší. Na délku měří 3 metry, široké je 1,1 metru a váží 270 kg. Zajímavé je, že Junior byl navržen tak, aby se do něj vešel i dospělý člověk.

Vysoká cena i úroveň zpracování napovídají, že tohle není jen tak obyčejná hračka. Třeba podvozek tvoří vpředu rovnoběžníková náprava, stejně jako u původní DB, vzadu bychom našli zadní nápravu s panhardovou tyčí. Vozítko stojí na 10palcových kolech, za všemi pak jsou kotoučové brzdy.

Podle očekávání Junior dostal funkční světlomety či ukazatele směru, nechybí ale ani klakson nebo dokonce hydraulická ruční brzda.

V interiéru zaujmou kožená sedadla, volant částečně vyrobený z mahagonového dřeva či nádherně zpracovaná palubní deska s funkčními budíky. Každý z ručně stavěných kusů dostane plaketku s výrobním číslem - chystá se 1059 exemplářů.

Zájemci budou moci vybírat mezi dvěma verzemi. Základní nabídne elektromotor o výkonu 5 kW a maximální rychlost až 48 km/h. Baterie, kterou lze z prostoru pod přední kapotou vyjmout, o kapacitě 1,8 kWh stačí na nějakých 32 kilometrů. 

Provedení Vantage už ovšem dává 10 kW a dvě baterie o celkové kapacitě 3,6 kWh by měly zajistit dvojnásobný dojezd, tedy až 64 km. Nejvyšší rychlost určitě bude vyšší než 48 km/h, zatím nám ji ale Aston neprozradil. Zajímavostí je přítomnost samosvorného diferenciálu. Karoserie této verze by měla být z uhlíkových vláken.

Vantage je také samozřejmě dražší, vyjde na zhruba 1,3 milionu korun. Výroba DB5 Junior se rozběhne v roce 2021.

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Doporučujeme