Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

DeLorean DMC-12 by se nakonec mohl vrátit jako elektromobil

Ondřej Mára
Diskuze (10)

O oživení výroby ikonického DeLorean DMC-12 se mluví již řadu let, nyní se však věci opět dávají do pohybu. Jen trochu jiným směrem.

Původní společnost DeLorean Motor Company sice zanikla již v první polovině osmdesátých let, v  polovině devadesátých ji však opět oživil jistý Stephen Wynne, který koupil název společnosti i veškerý její majetek, včetně náhradních dílů a technologií k jejich výrobě. V texaském Humble se tak zrodil celosvětově největší servis modelů DMC-12, který měl ale větší ambice.

Kromě oprav totiž společnost dokázala vyrobit i prakticky nový vůz, až z 80 % postavený z nových komponent, v očích zákona se však stále jednalo pouze o generální opravy. V roce 2016 ovšem americký úřad NHTSA schválil nový zákon o nízko-objemové výrobě automobilů, díky němuž se mohla začít vyrábět skutečně nová DMC-12 i s řadou úprav.

Video se připravuje ...

Společnost DeLorean Motor Company počítala s použitím nových technologií i techniky, včetně instalace nového motoru. Původní 2,8litrový vidlicový šestiválec PVR byl totiž jedním z největších neduhů původního DMC-12, což se mělo s novou verzí změnit. Jenže v tom malé automobilce opět bránila chybějící nařízení amerického úřadu NHTSA (Národní úřad pro bezpečnost silničního provozu), která vyšla teprve nedávno.

Mohlo by se zdát, že nyní už bude vše na dobré cestě, jenže opak je pravdou. Automobilka už sice měla své plány, během uplynulých let ovšem přišla o řadu kontaktů. Někteří dodavatelé zanikli, například i kvůli pandemii, jiné pohltily větší společnosti či korporace a část lidí v oboru prostě odešla do důchodu. Nový motor, který měl přijít pod kapotu DMC-12, navíc přestal splňovat přísnější emisní limity.

Automobilka totiž původně počítala s tím, že výrobu zahájí v roce 2017, což by jí dalo asi 3 až 4 roky bez nutnosti výrazně zasahovat do motoru. V současné době už jsou ale vyhlídky pro spalovací motory dosti neveselé a tak společnost uvažuje nad tím, že z nové DMC-12 udělá čistě elektrický model.

To by mělo do budoucna výrazně usnadnit celý proces homologace, zejména tedy emisní, kde mají spalovací motory stále větší problémy, jak společnost uvedla v příspěvku na svých webových stránkách. Automobilka navíc věří, že čistě elektrická verze DeLorean DMC-12 najde na trhu podstatně větší pochopení (a snad i počet zájemců), než elektrifikované verze tradičních sporťáků typu Cobra nebo Morgan.

Staronový DeLorean DMC-12 se tak pravděpodobně stane dalším z řady retro-elektromobilů. Kdy se ho dočkáme, to automobilka bohužel prozatím nespecifikovala.

Ondřej Mára
Diskuze (10)

Doporučujeme

22. 1. 2021 14:49
Re: V tom musí být nějaká finta
Jako EV to ale "ty starý" určitě chtít nebudou!
:-)
Avatar - Barrichello
22. 1. 2021 13:59
DeLorean se vrací už tak posledních 10 let
a zatím skutek utekl, ale čas od času se objeví zpráva, že se chystá návrat :-) :-)
22. 1. 2021 11:42
Re: Všechny retro káry
Není to pravda. Elektřina vzniká v zásuvce.
Avatar - Jerry.Gunman
22. 1. 2021 11:19
Re: Všechny retro káry
Copak třetinové.
ZADARMO

Hotové, již nabité akumulátory se rodí na stromech bateriovnících, odkud je každého rána za zpěvu oslavných árií a lidových písní sklizejí zmužilí jinoši a spanilé dívky. Pak je naloží na vozíky z duhy, k nimž jsou zapřaženi jednorožci - přímou cestou přes zelený pažit je dovezou do nejbližší elektro-fabriky

No a jak přece všichni (elektrofilové) vědí, elektřina se ve vybitých akumulátorech tvoří přes noc samorozplozováním :D
Avatar - lyon667
22. 1. 2021 10:58
Re: Všechny retro káry
Jedině, když to bude mít flux capacitor napájený plutoniem. Baterkáč ať si nechaj. :-!