Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Detroit se vylidňuje, za 10 let přišel o čtvrtinu obyvatel

redakce AUTO.CZ
Diskuze (22)
Podle sociologa Andrewa Beveridge je Detroit nejdramatičtější ukázkou celkového úpadku amerického průmyslu v posledních letech.

Americký Detroit přišel za deset let o čtvrtinu obyvatel. Ukázaly to výsledky sčítání lidu z loňského roku, které tak potvrdily dramatický úpadek někdejšího hrdého centra amerického průmyslu, zejména automobilového. Celkem z města zmizelo 237.500 lidí. Kromě propouštění v automobilkách za to mohly i stěhování černochů na předměstí Detroitu a nejisté vyhlídky kdysi prosperující metropole. Informoval o tom dnes deník The New York Times (NYT).

Podle něj Detroit zaznamenal historicky největší procentní propad populace některého z amerických měst s více než 100.000 obyvatel. Jedinou výjimkou je New Orleans, které v jedinečné situaci po hurikánu Katrina přišlo o 29 procent obyvatel, tedy 140.000 lidí.

V Detroitu podle NYT obří úbytek obyvatel demoralizuje lidi, kteří ve městě stále žijí a kteří už tak nevkládali příliš velké naděje do jeho budoucnosti. "Depresivní problémy jsme tu měli už předtím, se snížením počtu obyvatel je ale těžší se vyrovnat," podotkla dvaatřicetiletá obyvatelka města Samantha Howellová. "Ano, město působí fyzicky prázdně, chybí v něm lidé, ambice, energie," dodala.

Populace Detroitu od roku 2000 do roku 2010 klesla na 713.777 lidí. Byla tak nejnižší od roku 1910, kdy činila 466.000 osob. Podle úředníka samosprávy v sousedním Oaklandském okrese Brookse Pattersona město zaznamenává volný pád. "V Detroitu se rozpadá daňová základna, jeho obyvatelé prchají a tamní školství je v rukou finančního manažera," uvedl.

Zhruba před 100 lety přitom v Detroitu začínal úplně jiný příběh. Díky prudkému rozvoji automobilového průmyslu se už v roce 1920 stal čtvrtým největším městem v USA. Příčku si udržel až do roku 1950, kdy jeho populace dosáhla dvou milionů. Pak se ale z města začali na předměstí stěhovat běloši a Detroit se postupně zmenšoval. V roce 2000 tak již byl až desátým největším městem země. Desetiletí, které následovalo, problémy města jen zrychlilo. Nyní je podle odhadů zhruba na 18. místě.

Podle sociologa Andrewa Beveridge je Detroit nejdramatičtější ukázkou celkového úpadku amerického průmyslu v posledních letech. Důležitým faktorem poklesu populace ale bylo také stěhování černošských obyvatel na předměstí. Za posledních deset let se jich z města odstěhovalo 185.393.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (22)
Avatar - Falco
24. 3. 2011 22:31
Re: Foto
To jsem předpokládal, ale stejně si to přečti.
Avatar - Pekelná Micinka
24. 3. 2011 12:33
NY
Velmi rozsáhlý site, kde se dá najít i mnoho fotek typu město duchů, ale i město zombie. [odkaz]

Ty fotky jsou neskutečně silné... [odkaz]
Avatar - Barrichello
24. 3. 2011 12:19
Nic nového pod sluncem
To je všeobecně známý fakt, že tam ubylo spousty lidí. Bohužel je to tak a je řada orgianizací a firem, které se snaží Detroitu pomoci. A protože i americké automobilky se už odlepily ode dna, měly by Detroitu nastat zas lepší časy.

Motor City USA je pořád ještě pojem. Když se řekne Detroit, každý si představí to samé. A to je důvod, proč Detroit nezhyne.
Avatar - Pekelná Micinka
24. 3. 2011 12:12
Re: Foto
S těmi zlatokopeckými městečkami, to je dobrý příměr. Akorát nechápu, nebo spíš se mi nelíbí, že tam nechají i věci jako knihy.. Byť tedy třeba je to brak, co za to vážně nestojí.
Avatar - Pekelná Micinka
24. 3. 2011 12:03
Re: Foto
A s čím? Stačí klíčová slova - než najdu něco relevantního na netu, potažmo, než bych sehnal knihu, už bude tenhle článek na smetišti dějin.