Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Diskuse: volat, či nevolat v autě?

Tomáš Votruba
Diskuze (29)
Handsfree sada je jedinou možností, jak telefonovat v autě bez postihu. Podle studie australských vědců se však ani při volání s handsfree nesníží riziko nehody, proto se máme vyhnout jakémukoli telefonování v autě. Co vy na to?

Handsfree sada je jedinou možností, jak telefonovat v autě bez postihu. Podle studie australských vědců se však ani při volání s handsfree nesníží riziko nehody, proto se máme vyhnout jakémukoli telefonování v autě. Co vy na to?

Lidé, kteří mluví do mobilu během jízdy autem, jsou vystaveni nejméně čtyřikrát většímu riziku, že se dostanou do kolize. Používání takzvaného handsfree, tedy systému umožňujícímu, že člověk při rozhovoru nedrží mobil v ruce, má na snížení tohoto rizika jen malý vliv.

To vyplývá ze studie expertů univerzity v Sydney. Studie je založena na výzkumu 400 obětí automobilových nehod, jejíž závěry ukazují, že lidé s mobilem v ruce podstupují pětkrát vyšší riziko nehody než ti, kteří mobil za jízdy nevyužívají. U řidičů využívajících handsfree - ať už v jakékoli podobě - je pravděpodobnost nehody větší čtyřikrát. Z toho vyplývá, že za volantem bychom neměli telefonovat ani s handsfree sadou.

Co si o tom myslíte? Jaké máte zkušenosti s handsfree sadami, bluetooth sluchátky a dalšími druhy zařízení, které umožňují telefonovat "s volnýma rukama"? Souhlasíte s výsledky australské studie, jež tvrdí, že riziko nehody je i při použití handsfree stále vysoké? Nebo je pro vás handsfree bezpečné a při jeho použití se cítíte naprosto soustředeně? Vyjádřete se v obvyklé sobotní diskusi.

Tomáš Votruba
Diskuze (29)
26. 7. 2005 13:46
Re: Aleši šeptáš...! nešeptám...!!!!
25. 7. 2005 17:51
Re: Aleši šeptáš...! nešeptám...!!!!
To máš teda pravdu... 911ka v levém soustavně 210... motor jen pobublává... světla krájí tmu, na zpětném zrcátku se lehce pohupuje zavěšený medvídek z hněděho plyše, co ho dostal od ní v den druhého výročí jako důkaz, že její i jeho srdce tepou ve stejných synkopách... Když ho pak nakládali do rakve, stejné barvy jeko mělo jeho Porsche, z ruky mu na silnici vypadl mobil a z něho do tmy, rytmicky přerušované majákem sanitky, zářil zaseklý displej s nedopsanou smskou - ještě 20km lásko, už se na tebe moc těš...
23. 7. 2005 08:24
VOLÁM - NEVOLEJTE
Hovor přes telefon u ucha za jízdy odvádí od pozornosti každého. Každý to také známe - máme dlouhý hovor, ukončíme ho a s hrůzou si uvědomíme, že si vůbec nevybavujeme, jak jsme vlastně projeli těch předchozích 5 kilometrů... Takže telefon za jízdy nech jako kolta u pasu v brašně. U handsfree bych nebyl tak zásadový - přeci jen, je to obdoba hovoru se spolucestujícím, takže myslím, že touto formou je možné komunikovat a jet současně. Ovšem pozor - doporučuji takto vyřizovat jen hovory aktivní. Při pasívním hovoru se vám může stát, že se sice dozvíte, že i přes svou impotenci jste čtyřnásobný otec, ale už vám volající taky nemusí stihnout sdělit, že jde o kanadskej žertík... P.S. sluchátko do ucha je to samé jako telefon u ucha, nejde o to, že se sluchátkem mám obě ruce volné, jde o to, že sluchátko nenahrazuje "přirozený" hovor a že tedy jako s telefonem se musím soustředit na příjem informace jen jedním uchem, a to právě odvádí pozornost. Handsfree ano, ovšem přes reproduktor.