Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Do formule 1 se poprvé od roku 2018 posadila žena. Splnila si životní sen

Lukáš Volšický
Diskuze (1)

Mladá závodnice Jessica Hawkins se posadila za volant moderního monopostu Aston Martin AMR21, aby jej prohnala po maďarském Hungaroringu. Splnila si životní sen.

Ve světě se setkáváme s přesvědčením, že motorsport je ryze chlapskou aktivitou. Zejména, pokud je závoděním na opravdovém vrcholu. V královské disciplíně formule 1 letos startuje dvacítka mužů a v nejbližší budoucnosti se to asi nezmění, ale to neznamená, že do karbonového kokpitu nejmodernějších monopostů nemohou usednout i ženy. Výjimečně se to stalo v minulém týdnu.

Britská závodnice Jessica Hawkins je první ženou, která po dlouhých pěti letech usedla za volant moderní formule 1. S monopostem AMR21 stáje Aston Martin na maďarském závodním okruhu Hungaroring úspěšně dokončila 26 kol. Extrémně rychlá jízda pro ni přitom není žádnou novinkou, protože za sebou má bohatou kariéru.

V minulosti si vyjezdila titul šampionky britských závodů motokár a ve výhradně ženském šampionátu malých formulí W Series se umístila na stupních vítězů. Dokonce pomáhá i při tvorbě hollywoodských filmových trháků jako kaskadérka při natáčení akčních automobilových scén. Svou odvahu i řidičské dovednosti předvedla třeba v nejnovější bondovce No Time To Die.

Video se připravuje ...

Velkým životním snem Jessicy Hawkins bylo usednout za volant moderního monopostu formule 1. Splnila si jej minulý týden na Hungaroringu. Už v roce 2021 se jako ambassador připojila k závodní stáji Aston Martin a začátkem roku 2022 odstartovala svou přípravu na reálnou zkušenost na závodním simulátoru v sídle týmu na britském okruhu Silverstone.

Významný okamžik nepochybně nebyl posledním velkým zážitkem osmadvacetileté závodnice. Už v příštím roce 2024 začne všech deset týmu formule 1 podporovat nový čistě ženský závodní seriál. Každý tým bude mít jednu jezdkyni pilotující vůz v barvách příslušné stáje.

Lukáš Volšický
Diskuze (1)

Doporučujeme

30. 9. 2023 16:25
tata
Pustil škváru