Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Aston Martin V12 Speedster je sběratelský sen, který může být váš. Ale připravte si balík

Dominik Kovář
Diskuze (0)

Jedná se o jeden z největších unikátů z Gaydonu.

S celkovým počtem 88 vyrobených exemplářů je Aston Martin V12 Speedster jedním z nejvzácnějších výtvorů britské automobilky. Vzhledem k takto nízkému počtu se zřídkakdy nabízí k prodeji. Teď je však jeden s nízkým nájezdem k dispozici přímo v oficiálním dealerství Aston Martin ve skotském Edinburghu.

Pod kapotou originálního sporťáku bez čelního skla je, jak již napovídá název, vidlicový dvanáctiválec se dvěma turbodmychadly o objemu 5,2 litru. Velký motor produkuje velký výkon - konkrétně 690 koní s točivým momentem 750 Nm. Síla je přenášena na zadní kola v kombinaci s osmistupňovou automatickou převodovkou. Z nuly na stovku to dvanáctiválcový speciál zvládne za 3,4 sekundy, zatímco maximální rychlost činí 300 km/h.

Konkrétní kousek je dokončen v zelené barvě s názvem 1959 Racing Green, kterou doplňují žluté akcenty. S bílým kruhem na kapotě vůz odkazuje na závodní model DBR1, který v 50. letech slavil vítězství v Le Mans.

Video se připravuje ...

Exteriér se pyšní elegantní karoserií. Sedadla jsou rozdělena integrovanou přepážkou. Za opěrkami hlav je úložný prostor pro přilby, kterých bude u vozu bez střechy a čelního skla potřeba.

Kabina je podobně elegantní jako exteriér. Notují si zde barvy kůže Forest Green a Cinnamon Brown, které doplňují prvky z uhlíkových vláken. Zajímavým doplňkem je stříbrný saténový šperk uvnitř vozu. 

Dealerství z Edinburghu si za tento vůz s celkovým nájezdem 517 kilometrů říká o částku 949.950 liber, což je v přepočtu asi 25.500.000 Kč. Jedná se tedy o velmi drahý klenot do sbírky, který ale svoji vysokou hodnotu argumentuje ojedinělým designem a neuvěřitelnou vzácností.

Dominik Kovář
Diskuze (0)

Doporučujeme