Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Dodavatel odstranil z registru vozidel 800.000 chyb, zbývat mohou ještě miliony

redakce AUTO.CZ
Diskuze (2)
Další výskyt chyb bude ministerstvo monitorovat. Pokud se ukáže, že problémy přetrvávají, pokusí se úřad domluvit s dodavatelem na dalším termínu a množství dat, které firma v registru opraví.

Dodavatel centrálního registru vozidel, společnost ATS -Telcom, odstranil z databáze 800.000 špatně uvedených údajů. S odvoláním na předběžnou zprávu firmy o výsledcích opravy registru vozidel to agentuře ČTK řekl mluvčí ministerstva dopravy Martin Novák. Odstraněna by tak měla prý být většina nejzávažnějších chyb. Kolik chybných údajů databáze registru obsahují, ale ministerstvo netuší. Podle nejčernějších scénářů by by mohlo jít až o několik milionů chyb.

"Určitě provedeme namátkovou kontrolu těch dat, které byly opraveny, uvedl Novák. V registru by se podle něj od konce září neměl například vyskytovat zápis více majitelů u jednoho vozidla. Drobné chyby se ale vyskytovat budou i nadále, připustil. Společnost ATS - Telcom se prý ale zavázala, že bude s opravami dat pokračovat. Dodání oficiální zprávy o podrobnostech provedené revize dat ministerstvo očekává tento týden.

Podle úředníků se v poslední době žádná významná změna v chodu registru neudála. "Funguje to stále stejně a nevěříme, že se v tom něco zlepší," řekl ČTK vedoucí odboru správních činností na teplickém magistrátu Pavel Válek. Podle jeho zkušeností se už úředníci na jednotlivých pracovištích smířili s tím, že je registr plný chyb a odbavování klientů je o 30 až 40 procent pomalejší než s použitím dřívější aplikace. Výraznou pomoc nepředstavuje ani telefonická linka, kterou ministerstvo pro úředníky zřídilo, doplnil Vladimír Bakajsa z pardubického registru. Za poslední měsíc pardubičtí úředníci nedostali na své dotazy jedinou odezvu, dodal.

Další výskyt chyb bude ministerstvo podle Nováka monitorovat. Pokud se ukáže, že problémy přetrvávají, pokusí se úřad domluvit s dodavatelem na dalším termínu a množství dat, které firma v registru opraví. Chyby v registru tak bude ministerstvo zřejmě dále řešit smluvními dodatky, protože sankcionovat ATS - Telcom za problematický registr nemůže. Smluvní sankce se podle úřadu týkají jen dodání a nedodání systému, jeho kvalitu ale neřeší.

Existenci chybných údajů ministerstvo dopravy přiznalo na konci července. Podle úřadu se měly vyskytovat už v předešlé podobě registru, kterou spravovalo ministerstvo vnitra. Například registrační značka nesouhlasila v téměř 21.000 případech a objevily se duplicitní VIN kódy.

Nový registr ministerstvo dopravy spustilo 9. července. Po zhruba hodině provozu systém selhal a od té doby se potýká s problémy. Software pro nový registr stál 37 milionů korun, dalších 32,4 milionu korun má ministerstvo zaplatit za provoz registru.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (2)
Avatar - Stejsn
3. 10. 2012 09:13
Strávil jsem přepisem auta
v novém registru 7 a půl hodiny. Lístek s číslem jsem si vyzvedl ráno v 7:45, odbaven jsem byl 15:15. A NIKDO za to nebyl a nebude potrestán. :no:
2. 10. 2012 18:27
Vypadá to celé jako úmysl...
Byl jsem převést auto na nového majitele a na registru mi řekli, že můj vůz prakticky neexistuje, takže ho musí zaevidovat do systému. Pokud půjde někdo přihlásit "čorku" a řekne že ztratil velký techničák, za kilčo mu vystaví nový, navíc bude prvním majitelem a auto zaevidují. Napadá mě, jestli to celé není udělané záměrně, na něčí objednávku. Všichni víme, že je tu možné všechno...