Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Dodge Fantasticar: Čtyřka opět zasahuje

Miro Mihalik
Diskuze (7)
Posedlost Ameriky vírou v kladné hrdiny, k tomu navazujícím komiksem a přebytkem dolarů z Hollywoodu, daly vzniknout automobilu, který si nezadá se slavným Batmobilem.

Světoznámé nakladatelství Marvel Comics, u nějž „bydlí“ postavy jako Spider Man, Daredevil, Ghost Rider, Hulk nebo X-Men, je také vydavatelem komiksu Fantastic Four (Fantastická čtyřka), který se poprvé objevil v listopadu 1961. Bez freudovského pitvání příčin, co vedlo autory (Stan Lee a Jack Kirbey) k tomu, aby dali dohromady čtyři podivné kreatury a vytvořili rodinnou bojovou jednotku (manželé, brácha a kamarád), si řekneme, že do kin se chystá druhé pokračování jejich příběhu. Samozřejmě, že hrdinové nechodí po svých.

Pohyblivé obrázky Pana Fantastického, Neviditelné Ženy, Lidské Pochodně a Věci, znají malé i velké děti ze čtyř animovaných televizních sérií. Pokus o první zfilmování z roku 1990 nevyšel, nízkorozpočtový projekt šel k ledu, ale o 15 let později se na stříbrném plátně objevil film Fantastic Four. Aktuální volné pokračování se jmenuje Fantastic Four: Rise of the Silver Surfer a naše skupinka dostala k užívání Dodge Fantasticar.

Automobil, alias jet fighter convertible, jako by z oka vypadl prognózám ze začátku 20. století, kdy se naši předkové domnívali, že běžné vozy budou místo silnic brázdit nebe. Tohle je něco podobného, bez kol, ale s pořádným tuningem. Dodge říká, že Fantasticar dosáhne maximální rychlost 880 km/h (víc to asi nejede kvůli absenci střechy) a nemá problém vyletět do výšky 30 000 stop, což je po přepočtu v kalkulačce rovných 9134,9997 metrů a nějaké drobné. Nejlepší je ale hláška, kterou si dovolím nepřekládat, už by to tak nevyznělo: And yes, it has a HEMI®. A kdyby jen to. Kromě loga na přední masce, nápisech Dodge vpředu i vzadu a beraní hlavy vyšité na každé opěrce sedadel, se Fantasticar dokáže rozdělit na tři části. Každá z nich má vlastní roztahovací křídla a dokáže si uchovat tu stejnou dynamiku jako celek – něco jako Murciélago LP640 rozdělené na tři čtyřválcové Velorexy se schopností jezdit 338 km/h.

Miro Mihalik
Diskuze (7)