Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Dodge se pustil do války se zloději, bez PINu omezí výkon na 3 koně

Ondřej Mára
Diskuze (7)

Automobilka Dodge má pořádný problém se zloději, kteří si nadmíru oblíbili modely Charger a Challenger. Nové opatření by jim však mělo pořádně zkomplikovat „práci“.

Krádeže automobilů trápí snad každého výrobce, automobilka Dodge má však na domácím trhu obzvláště velký důvod ke znepokojení. Studie z Highway Loss Data Institute za rok 2019 totiž zjistila, že počet krádeží modelů Charger a Challenger až pětinásobně překračuje průměr. Za minulý rok se pak jen ve státě Jižní Michigan, kde automobilka sídlí, majitelům „ztratilo“ rovnou přes 1000 Chargerů.

To jsou celkem šílená čísla, která nenechávají v klidu vlastníky, potenciální zájemce ani samotnou automobilku, která se konečně rozhodla vyrazit do pořádného protiútoku. V rámci aktualizace softwaru totiž nabídne bezpečnostní funkci „Dvojitého ověřování“, která by měla zlodějům výrazně zkomplikovat práci.

Video se připravuje ...

Nový software, který by mělo být možné získat od autorizovaných dealerů v průběhu druhého čtvrtletí tohoto roku, by měl zpřístupnit novou bezpečnostní funkci u modelů Challenger a Charger SRT z let 2015 až 2021 osazených atmosférickým motorem 6.4 V8 nebo přeplňovaným motorem 6.2 V8 a u modelů Scat Pack z let 2019 až 2021 osazených 6,4litrovým motorem V8.

Automobilka zatím k novince neprozradila mnoho podrobností, nový Security Mode by se však měl objevit v infotainmentu Uconnect a po řidiči auta bude požadovat čtyřmístný bezpečnostní kód. Pokud ale kód nebude souhlasit, řídící jednotka omezí otáčky motoru na 675 ot/min. a řidiči tak zbude výkon asi 2,1 kW (necelé 3 k) a nejvyšší točivý moment 30 N.m.

Tato bezpečnostní funkce by měla pamatovat na zapomětlivé majitele, kterým umožní alespoň základní manipulaci s automobilem. Výkon 3 koní by však měl bezpečně zamezit odvozu vozu někam daleko, zběsilé jízdě nebo unikání před policií, jak poznamenal šéf automobilky Tim Kuniskis.

Kuniskis také připustil, že si vedení značky uvědomuje vysokou popularitu modelů značky Dodge mezi zloději a právě proto přichází s novým bezpečnostním opatřením. Každý den je přitom podle jeho slov ukradeno v USA okolo 150 vozidel, což je vždy strašná zkušenost pro jejich vlastníky a zásah do jejich soukromí.

Ondřej Mára
Diskuze (7)

Doporučujeme

Avatar - Stejsn
25. 3. 2021 07:24
Peugeot 406
(stará verze) měl taky zadávání pinu do imobilizéru. Měl na to speciální výklopnou klávesnici pod volantem. S*alo se to dost.
24. 3. 2021 11:40
V amerických filmoch
...nikto auto nezamyká. Takže sa tam nekradnú. Táto správa musí byť čistý hoax. :-D
Avatar - .StenLi.
24. 3. 2021 11:03
Takze dalsia ficura nespravne okopirovana od Tesly :D
Tak toto je viac emisna a ako bezpecnostna ficura :no:
24. 3. 2021 10:32
Re: Zajimave
GPS nic neriesi. Staci ti primitivna rusicka a mozes hladat co chces. Ani tento PIN nebude riesit nic. Ak je niekto schopny ukradnut dnesne auto, tak to nerobi ako pred 30timi rokmi, ze mu staci skratnut 2 kabliky, cize vie co a ako ma robit, vyradit, obist alebo spravit bruteforce bude zalezitost dalsich 5? sekund naviac?
Avatar - eLzyx
24. 3. 2021 10:09
na díly
Takže si to v klídku odjede z majitelova parkovacího místa někam blíž k podvalníku, kam se to natáhne, odpojí baterka, odveze někam do pustin, složí, počká se pár dní, jestli to nemá sledování, natáhne znovu na plato a hybaj na díly do regálu. Hádám, že po těch motorech bude hlad do různých staveb ...