Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Dodge stále prodává nové Vipery, výroba přitom skončila již před lety

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Výroba Viperu skončila již v roce 2017, přesto se automobilce povedlo během minulého čtvrtletí prodat další dva nové kusy.

Dodge Viper je dodnes kultovní záležitostí, která má v srdcích mnoha fanoušků sportovních vozů speciální místo. Výroba tohohle ikonického ničitele zadních pneumatik však skončila již v srpnu roku 2017, kdy z produkční linky Conner Valley sjel poslední vyrobený kus. Registrace nových kusů tím však neskončily

Navzdory klesajícím prodejům se totiž řada dealerů předzásobila novými kousky, které jsou v současnosti rozesety napříč celými USA. A prodeje společně s registracemi nových kusů tak vesele pokračují i více než tři roky od ukončení výroby, jak nedávno poznamenal web Motor Biscuit.

Nejedná se sice o žádná závratná čísla, přesto je zajímavé najít ve statistikách informaci, že za minulé čtvrtletí tohoto roku našly domov další dva nové kusy Dodge Viper. Minulý rok se dohromady prodalo pět nových kusů, v roce 2018 však ve statistikách figuroval rovnou 19 nově registrovaných Dodge Viperů.

Video se připravuje ...

Čísla tedy postupně klesají, přesto je víc než jisté, že mezi dealery stále čeká ještě pár neregistrovaných kousků. Někteří obchodníci totiž mohou vyčkávat na moment, kdy začne poslední generace růst na hodnotě. A vzhledem k absenci nástupce, který se ani nerýsuje na obzoru, by nemuseli čekat zas tak dlouho.

Po stránce prodejů sice Viper nikdy příliš nevynikal, zvláště ve srovnání s konkurenčními vlajkovými modely, nicméně jízdně a po stránce zážitků byl celkem unikátní. Stačí se podívat na jeho fantastickou siluetu s dlouhou kapotou, vzadu posazenou kabinou a obřími koly.

Pod kapotu pak technici z Dodge ukryli 8.4 litrový motor V10, který kromě fantastického zvuku produkoval nejvyšší výkon 477 kW (649 k) a 813 N.m točivého momentu. K akceleraci z 0 na 96 km/h tak Viperu stačilo 3,5 sekundy a maximální rychlosti až 332 km/h.

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Doporučujeme