Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Doktoři se obávají: Rehabilitace Michaela Schumachera může trvat celý jeho život

Ondřej Chamilla
Diskuze (16)
Podle nejnovějších informací reaguje Michael Schumacher na své okolí zejména pohybem očí, přičemž nejintenzivněji se projevuje v přítomnosti manželky Corinny.

Po včerejší senzační zprávě o tom, že Michael Schumacher je již mimo ohrožení života, probral se z kómatu a reaguje na své okolí, přichází nutné zklidnění situace a jisté vystřízlivění z euforie. Lékaři totiž uvádějí, že stav sedminásobného mistra světa pravděpodobně stále není nikterak dobrý.

Podle prvních informací byl Schumacher po probuzení přemístěn rovnou na rehabilitační oddělení univerzitní kliniky v Lousanne, to však zpochybňuje bývalý lékař F1, Gary Harnstein. „Neznám žádný případ u pacienta se zraněním hlavy, který by po pěti měsících byl schopen takového přesunu. Ale možné je všechno,“ říká.

Opatrný je i neurolog Daniel Zutter z nejmenované švýcarské rehabilitační kliniky. Ten ke spekulacím dodává, že nikdo nedokáže říci, co přijde. Rehabilitace prý může trvat rok, dva i celý život.

Pozitivní však byl komentář bývalého závodníka Formule 1, Oliviera Panise. Ten se nechal slyšet, že podle jeho názoru Schumacher zcela jistě nebude paralyzován a nebude potřebovat kolečkové křeslo. „Jak na tom bude mozek je však ve hvězdách. Musíme být trpěliví,“ říká o svém příteli Francouz.

Ke stavu Michaela Schumachera se vyjádřil rovněž profesor Heinzpeter Moecke z Hamburgské nemocnice. Ten upozornil, že závodnická legenda se nejspíše bude muset naučit úplně všechno od začátku, tedy i pohybu, mluvení, chození či polykání. „Nikdo nemůže říci, jestli se Michael zcela zotaví nebo ne. V principu je možné vše, pravděpodobnost ovšem není velká,“ dodává.

Jisté je, že Schumachera nyní čeká přinejlepším dlouhá a náročná cesta k návratu do normálního života. My držíme palce a doufáme, že se to povede. Situaci kolem Schumacherova zdravotního stavu budeme i nadále sledovat.

Ondřej Chamilla
Diskuze (16)
Avatar - Hotwire
18. 6. 2014 15:33
Re: Spekulace, spekulace, spekulace
Suhlasim, mozno si niekto povie ze je to krute, alebo co, ale tiez si myslim ze lepsie je zomriet nez sa do konca zivota pocuravat a mat IQ retarda. :-(
Avatar - Hotwire
18. 6. 2014 15:32
Re: Tak hlavně když bude moci nadále...
To ako zavodit? Nechcem ti brat iluzie, ale toho sa uz asi nedockas. ;-\
Avatar - white label
17. 6. 2014 23:21
Re: Spekulace, spekulace, spekulace
Pokud by to platilo i u psaného slova, nejen zdejší diskuse by se mohly zrušit. ;-)
17. 6. 2014 23:08
prvy a posledny odstavec
Na tomto clanku stoji za nieco iba prvy a posledny odstavec. Tam su nejake fakty. Zvysok medzitym je len blabolenie a este k tomu s pravopisnymi chybami. Vid napr. Lousanne. To je kde? >:-[]
Avatar - Ada je zase tady
17. 6. 2014 23:05
Lyže nemají volant!
;-\