Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Dotace na elektromobily budou dostupné i živnostníkům. Vláda na ně dá skoro miliardu

David Bureš
Diskuze (90)

Za dotace ve výši takřka jedné miliardy bude možné nakoupit až 4.550 elektrovozidel. Stát navíc podpoří i další výstavbu dobíjecích stanic pro elektřinou poháněná auta.

Také na českém trhu jsou už několik let dostupné dotace na nákup elektrovozu. Dostupné ale byly jen firmám, navíc částka vyhrazená na ně nebyla vysoká, a tak za ně ve výsledku tuzemští klienti tolik elektromobilů nenakoupili. Nyní se ale rýsuje dosud největší dotační program, který bude přístupnější pro širší klientelu. Informovaly o tom Hospodářské noviny.

Návrh dotačního programu počítá s podporou v celkové výši 940 milionů korun. Žádat o podporu budou moci firmy a OSVČ, které v Česku podnikají minimálně dva roky. Využít ji budou moci na nákup bateriového elektrovozu, automobilu s vodíkovým pohonem, případně elektřinou poháněného nákladního kola.

Konkrétní podpora se má počítat ze zatím nezveřejněného vzorce, který má počítat s konkrétním rozdílem mezi cenou vozidla s elektrickým pohonem a cenou vozu se spalovacím motorem. Velké podniky až s 3.000 zaměstnanci mají dosáhnout až na dotaci v hodnotě 40 % rozdílu těchto cen. Firmy do 50 zaměstnanců mají dostat až 60 %  z rozdílu těchto částek. Dotaci na nákup elektrovozidla by pak bylo možné čerpat až do roku 2025. Při ideálních podmínkách by pak v rámci tohoto dotačního programu bylo možné nakoupit až 4.550 elektrovozidel.

Stát nicméně počítá s dotacemi na výstavbu dalších nabíjecích stanic pro elektrovozy. Na ty má být určeno 300 milionů korun, z čehož by mohlo být vybudováno asi 1.500 nových dobíjecích bodů.

Výše dotačního programu i jeho podmínky mají být zveřejněny již v únoru. Pokud se informace potvrdí, půjde o dosud největší dotace na nákup elektromobilů na českém trhu.

Jedná se přitom nepochybně o krok reagující na fakt, že Česká republika zatím patří mezi nejméně vyvinuté státy Evropské unie z hlediska elektromobility. Za tři čtvrtletí roku 2021 v České republice tvořily plug-in hybridy a bateriové elektromobily jen tři procenta registrovaných vozidel, zatímco průměr v rámci Evropské unie za toto období činil 17,2 %. Nižší podíl registrovaných plug-in hybridů a elektromobilů hlásily jen Slovinsko, Chorvatsko, Slovensko a Bulharsko. Premiantem je v tomto směru Norsko, kde plug-in hybridy a elektroauta tvoří 94,7 %, což je ale způsobeno primárně jejich zvýhodněním a naopak znevýhodněním klasických aut se spalovacím motorem.

David Bureš
Diskuze (90)

Doporučujeme

12. 1. 2022 11:32
Re: Takže podnikatel....
Na smradlavy diesel nechodi len tvoj sused Honzana v 1,9TDI

rohlik ta nebude potom stat 2,3 ale 12.3
12. 1. 2022 11:29
Re: Nové info ze světa nařizované elektrodebility
Emisne riesi lokalne a globalne ak mame cistu elektrinu (jadro, voda, vzduch, solar)
Jadro EU schvaluje ako zeleny zdroj elektriny, uvidime co z toho bude.

Ze ty nevidis znecistenu krajinu tazbou ropy, olovo, magnezia, Pestovania Kaucukovnikov, obrovske hlinikarne, tazba surovin pre polovodice atd. neznamena, ze spalovaky su setrne k prirode.
Znecistenim tazbou a vyrobou idu ruka v ruke.

Ekonomicky ako pre koho. Tiez nenadavas na to, ze nema ekonomicky zmysel vyrabat Mercedes lebo si nedokazes kupit a ani zaplatit prevadzku.

Povedz mi ake suroviny ma Europa na vyrobu a prevadzku automobilov dnes.
Sme plne zavisli od celeho sveta, tak neviem o com tu snivate o nezavislosti.

A bud rad, ze litium budeme dovazat z Ciny a nebudu ti ho za humnom tazit, kedze v CR mate 4 najvacsie lozisko na svete.
Avatar - Barry Lyndon
12. 1. 2022 10:57
Re: A co stredni trida
Někdo, kdo pracuje na lince, je pro tebe vandrák? WTF, OMG. I když uznávám, že "vyžranej podnikatel" (což bych měl být jako že třeba já :-) ) taky není právě korektní :D
12. 1. 2022 10:44
Re: A co stredni trida
i kdyz se me dotace v tyhle forme tykaj, tak je to tak jak pises a v tyhle forme s dotacema vubec nesouhlasim, protoze to opet stavi dalsi zed mezi podnikatele a zamestnance.
jestli vubec nejaky takovyhle dotace zavest (ja jsem pro po omezenou dobu), tak pro vsechny za stejnych podminek - tedy odpusteni DPH do urciteho limitu. a to, ze ja koupim auto bez DPH i tak bych do toho vubec netahal - jeste si ho odepisu z dani.
timhle zpusobem - podporovat jen podnikatele - si fialova vlada jenom kope hrob.
jestli chce fiala zustat premierem cely 4 roky a vyhrat pristi volby, tak se musi chovat aspon trochu populisticky, i kdyz takovy jednani nesnasim, protoze jinak ta ukrivdena vetsina lidi to priste hodi superpopulistoj babisoj
12. 1. 2022 10:16
Re: A co stredni trida
pravdepodobne vsichni kdo plati dane, coz bejva jak clovek od linky, tak vyzranej podnikatel, ja se treba radim mezi vyzrane podnikatele, a vloni na danich jsme platili kdys spoctu vsechny firmy kde jsem vyzsi jednotky milionu, letos to asi bude o chlup vic, tak doufam ze to nerozprca soucasna vlada tak jako ta Andrejkova a vyzuije se to na neco mysluplnejsiho nez treba na inovativni toustove linky na polistyren nebo na nove kotle pro lovochemii :-|