Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

DS 3 by se mohlo z crossoveru stát opět hatchbackem

Filip Melich
Diskuze (2)

Francouzská automobilka DS pracuje na své elektrifikaci a v rámci příprav přehodnocuje jednotlivé modely ve svém portfoliu. Pro DS 3 by to mohlo znamenat návrat k malému hatchbacku.

Crossover, který se dnes prodává pod názvem DS 3 Crossback, je nástupcem třídveřového hatchbacku DS 3 (dříve Citroën DS3). Změna pojetí vozu byla jednoznačnou snahou přiživit se na popularitě crossoverů a SUV. Nyní však automobilka DS uvažuje, že by se DS 3 s příští generací vrátilo zpět ke karoserii hatchback.

Pokud se tak stane, půjde o změnu, která nemá v moderním automobilovém světě příliš obdob. Proměna v crossover či SUV je relativně častá, zato změna opačným směrem nikoliv. Informaci o tomto obratu vývoje přinesli britští kolegové z Autocaru. Jejich zdrojem je sama šéfka automobilky DS, Béatrice Foucher, která návrat ke kořenům modelu nevylučuje, obzvláště před přechodem značky k plné elektrifikaci od roku 2024.

Vrátí-li se příští generace DS 3 skutečně v podobě hatchbacku, bude stát na nové elektrické platformě koncernu Stellantis nazvané STLA Small. Ta samotná se má představit zhruba v polovině tohoto desetiletí. Faucher k věci řekla: „Pracujeme na obnovení DS 3, a když říkáme obnovení, neznamená to, že jednoznačně auto obnovíme ve stávající podobě.

Návrat modelu DS 3 v podobě malého hatchbacku má svá rizika, mezi které patří především cena. Výroba malého elektrického auta nebude levná, čemuž budou muset odpovídat také jeho ceny. Protože se většina automobilek od malých aut rychle odklání, DS bude muset pozorně sledovat, co si trh žádá. Jestli bude vůbec o podobné auto zájem.

Foucher řekla: „Konec konců, když se podíváme na trh s prémiovými vozy, prodat malé auto je obtížnější než prodat velké. Když zaplatíte hodně peněz za velké auto, přinese vám samozřejmě status, stejně jako vám za vaše peníze nabídne prostor uvnitř. Takže cena více odpovídá velikosti auta. Ale když máte malá auta, je těžší si to obhájit. To znamená, že nabídka malého auta ze strany prémiové automobilky je vždycky složitá rovnice.

Video se připravuje ...

Filip Melich
Diskuze (2)

Doporučujeme

8. 8. 2022 15:31
Tak fakt nevím, jestli jim to pomůže
Za mě je DS brand celkově přešlap, ale např. první generace ještě jako Citroen DS3 měla šmrnc. Zvláště po FL s LED předními světlomety. Ve verzi Cabrio s 1.6THP 121kW bych do ní i klidně šel, ale v ČR na silnici vidět v podstatě nejsou...
Avatar - WinDiesel
7. 8. 2022 18:56
měli byste se starat
o to, aby se vaše auta líbila, a ne honit elektrifikaci za každou cenu, hujerové