Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Easter Jeep Safari: Velikonoční koncepty Jeepu na nových fotkách

Aleš Dragoun
Diskuze (1)
Koncepty Jeepu pro Moab Easter Jeep Safari odhalil terénní specialista sice již před skoro třemi týdny, ale nyní nám servíruje novou várku fotek a videí.

Easter Jeep Safari se konala mezi 28. březnem a 5. dubnem v okolí města Moab ve státě Utah. Majitelé terénních vozů z koncernu Chrysler si zde každoročně v poušti zkoušejí, co jejich miláčkové, ti noví i starší, v poušti dovedou. A Jeep zde představuje nové koncepty. Podrobněji jsem si je již ukázali, takže pouze ve zkratce.

Světle modrý Chief s bílou střechou je inspirován klasickou řadou Wagoneer/Cherokee a životním stylem surfařů na západním pobřeží USA. Nelze se tedy divit tradiční obří chromované masce chladiče, sedmnáctipalcovým kolům a havajským motivům na sedadlech či řadicí páce. Víko zavazadelníku se sklápí postaru dolů a jeho podlaha je dřevěná. Technicky ovšem vychází z nového Wrangleru, má veskrze moderní vidlicový šestiválec Pentastar 3,6 l, šestistupňovou přímo řazenou převodovku a nápravy Dana 44. Zadní část postrádá zasklení.

Staff Car dává vzpomenout na legendární válečný Willys MB. Otevřený vůz dostal čtyřmístný interiér se sedadly připomínajícími původní vzor, pískovou barvu a hlavně skládací plátěnou střechu. Kola jsou ocelová, blatníky minimalistické a vojenská bedna na zádi představuje ve skutečnosti ledničku. Navzdory rustikálnosti a přítomnosti vojenských přileb na palubě je vybaven moderní technikou včetně navigace.

Wrangler Africa se může rovnou vydat na černý kontinent. Má prodlouženou záď, zvýšenou střechu s nosičem, přední naviják a přídavná světla, nechybí kanystry na palivo za předními blatníky. Tím však není benzin, nýbrž nafta. Spaluje ji čtyřválec o objemu 2,8 l, který se ukrývá pod zčásti černou kapotou s nasávacím otvorem. Také nazelenalý Grand Cherokee Overlander s třílitrovým turbodieselem a žlutými světly včetně mlhovek představuje expediční auto. V rakvi na střeše se ve skutečnosti ukrývá stan.

Renegade Desert Hawk na základě malého crossoveru má kožené čalounění, polepy karoserie a doplňky od Moparu (zahrádku, kryty podvozku a motoru, hliníkovou protiskluzovou podlahu v zavazadelníku). I on se hodí do pouště. Cherokee Canyon Trail kombinuje stejnou pískovou barvu jako jeho menší sourozenec s černou, má střešní nosič JPP se dvěma horskými koly, mohutnou ochranu šasi včetně palivové nádrže a olejové vany a sedmnáctipalcová kola s pneumatikami BF Goodrich All Terrain T/A. Rudý pick-up Wrangler Red Rock Response je vlastně záchranářským off-roadem. Na bocích v zadní části se skrývá hasicí přístroj, lékárnička, kompresor, vzduchová nádrž s hadicemi a další výbava.

Všechny studie jsou pojízdné, což rozhodně nebývá obvyklé, i když v USA je to častější. Možná stráví zbytek svého života v muzeu, nebo je FCA prodá soukromníkům. Ale nová sada multimédií dokazuje, že v náročných podmínkách jezdit umí, takže je nečeká smutný osud. Navíc, poušť je svým způsobem krásná.

Aleš Dragoun
Diskuze (1)
Avatar - Kolouš
8. 4. 2015 19:15
Popisky
Prosím příště redakci o popisky k fotkám.
děkuji