Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Eibach Mini One D: naftové minikoně

Roman Daněk
Diskuze (6)

Eibach se narozdíl od jiných tunerů nespecializuje na určitou automobilku. Ladí vozy, které se mu líbí a jedním z nich je malé kupátko Mini One s dieselovým motorem.

Jedním z vrcholných projektů ladičské společnosti Eibach bylo vyladění Porsche Cayenne V6 (přidána dvojice turbodmychadel) na výkon 346 kW (470 k) a na opačné straně výkonové nabídky stojí Mini. Samotné Mini má dobrý podvozek a přiklání se spíše k benzínovým agregátům. Eibach se rozhodl naladit jediný dieselový agregát, který vznikl ve spolupráci s Toyotou.

Adresnými zásahy v motoru dosáhli inženýři Eibachu výkonu 68 kW (92 k) v 4 000 ot/min, což je nárůst o 13 kW (17 k) oproti sériové verzi One D. Maximální točivý moment poskočil o 50 Nm na celkových 230 Nm v 2 200 ot/min. Mini se silnějším naftovým motorem zvládne sprint z 0 km/h na 100 km/h za 12,6 s, což je o 1,2 s méně než u sériového vozu.

Silnějšímu agregátu byl přizpůsoben i podvozek, který dostal nové nastavení a tužší tlumiče pro eliminaci náklonů v zatáčkách. Lepší jízdní vlastnosti zajistí i 16palcová kola z lehkých slitin od firmy BBS s pneumatikami 195/50 R16.

Roman Daněk
Diskuze (6)
15. 11. 2006 17:16
Proč?
Pred pul rokem sem byl u dealera v Nemecku v Bremach a kolega chtel diesel. Bylo mu receno, ze uz nove obednavky neberou a ze pokud chce mermomoci diesel musi si pockat na novy model s novym motorem. tak proc Eibach tuni neco co se uz pravdepodobne neda koupit? Ausgerechnet tendle "nepovedenej" diesel?? Nechapu ... neco mi unika? ;-\