Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Elektrické kupé Cadillac ELR se začíná odhalovat

Aleš Dragoun
Diskuze (1)
Cadillac přiveze do Detroitu elektrické kupé ELR. Zatím uvolnil jeho první oficiální snímek.

Skoro čtyři roky stará dvoudveřová studie Converj se sériové realizace nakonec dočká, název ELR, který odkazuje na elektromotor, byl odsouhlasen letos v srpnu. Není klasickým elektromobilem v pravém slova smyslu, ale ani tradičním hybridem. Využívá podobné pohonné ústrojí jako koncernová dvojčata Opel Ampera a Chevrolet Volt, tedy systém GM Voltec.

To znamená, že ELR je EREV (Extended Range Electric Vehicle). Primární zdroj pohonu představuje elektromotor napájený z lithium-iontových článků uspořádaných do tvaru písmene T. Články by měly mít oproti Voltu a Ampeře větší kapacitu a elektromotor bude jistě výkonnější. Zážehový čtyřválec funguje jako generátor, uvádí se v činnost až tehdy, když jsou baterie prázdné a prodlužuje akční rádius. Na konkrétní čísla si ale budeme muset počkat až do poloviny ledna.

Automobilka v oficiální tiskové zprávě slibuje „dramatický design“. Ač toho ze sériového vozu zatím mnoho neukázala, linie původního konceptu zůstaly zachovány, jiná je přední část, zvětšila se boční okna a naopak zcela jistě zmenšila kola. Nasvědčují tomu i špionážní snímky, které před nedávnem zveřejnil server WorldCarFans. V interiéru čekejme luxus hodný loga Cadillacu. A že je čtyřválec na prestižní značku koncernu General Motors málo? Vždyť před 110 lety začínala ještě jako samostatná společnost Henryho Lelanda s jednoválcem...

ELR se objeví na autosalonu NAIAS v Detroitu, sériové výroby i alespoň amerického ceníku se dočká během roku 2013. Letos v září se spekulovalo o poměrně sympatické základní ceně 55 tisíc dolarů (951 tisíc korun).

Aleš Dragoun
Diskuze (1)
Avatar - PeterLuk
20. 12. 2012 15:41
A čo limuzína?
Mali by predstaviť aj limuzínu - Obama by sa potešil. >:-[]