Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Elektrický Saab 9-3 se objeví během 18 měsíců

redakce AUTO.CZ
Diskuze (5)
Investiční společnost National Electric Vehicle Sweden (NEVS) dokončila převzetí většiny majetku zkrachovalé švédské automobilky Saab.

Ukončení procesu převzetí umožní společnosti NEVS postoupit v přípravě výroby elektrických vozů na základě modelů Saabu v jeho bývalých švédských továrnách. NEVS, kterou vlastní čínsko-švédský podnikatel Kai Johan Jiang, ale nebude moci používat logo Saabu s mytickým tvorem gryfem.

Saab, který vyrábí automobily od roku 1947, prodala americká General Motors před dvěma roky nizozemské firmě Spyker Cars. Té se kvůli odmítavému postoji GM nepovedlo prodat Saab vyhlédnutým čínským partnerům a na konci loňského roku vyhlásil silně ztrátový Saab bankrot. Majetek Saabu letos koupila NEVS s plánem vyrábět na jeho hlavním závodě v Trollhätanu elektrické vozy.

"Během přibližně 18 měsíců plánujeme uvést na trh náš první elektrický vůz založený na technologii Saabu 9-3 a na nové technologii elektrického pohonu," uvedl v předseda správní rady NEVS Karl-Erling Trogen. Firma chce produkovat vozy pro čínský trh, kde vláda do sektoru elektrických vozů silně investuje.

NEVS se minulý měsíc dohodla s výrobcem nákladních vozů Scania a zbrojním a leteckým producentem Saab na tom, že nebude na svých produktech používat symbol gryfa, bude ale moci využívat název Saab.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (5)
6. 9. 2012 07:33
Re: NEVS
davam bolsevikovi rok, maximalne dva ;-)
Avatar - Aladeen
5. 9. 2012 21:55
NEVS
"čínsko-švédský podnikatel Kai Johan Jiang" Ten má so švédskom veľa spoločné určite to bude vysoký chlapík >:D
5. 9. 2012 18:09
SAAB
Původně jsem chtěl nadávat, že si nějaká firma koupí znáček, jehož známost bude využívat, ale přitom to SAAB vůbec nebude. Nicméně tohle vypadá na povedené znovuzrození, povedou to Švédi, vyrábět se to bude v původních továrnách a na základech původních SAABů. Bývalí zaměstnanci by se taky mohli dále podílet... Uvidíme.
5. 9. 2012 11:19
Držím palce
Saabu je škoda :'-(