Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Elektrický Volkswagen Brouk? Ten rozhodně nečekejte

Tomáš Dusil
Diskuze (0)

Do tří let by chtěla skupina VW uvést na trh 27 elektrifikovaných nových modelů. Čistě elektrický Brouk ale mezi nimi nebude.

Legendární Volkswagen Brouk stihl mít do dnešních dnů pouze dva nástupce. Tím prvním byl New Beetle, druhým stávající Beetle představený před osmi lety. V souvislosti s připravovanou ofenzívou elektrifikovaných modelů skupiny VW se tak vyrojily spekulace, zda i tento ikonický model postihne současná elektrická mánie.

Všem spekulacím učinil konec současný šéf VW Herbert Diess v rozhovoru s americkými novináři. Diess při této souvislosti prohlásil, že Volkswagen s elektrickou verzí Brouka nepočítá. A hned pro to měl zdůvodnění. Dle Diesse je Brouk natolik ikonickým modelem odkazujícím se na slavnou historii, že jeho přeměna na elektromobil by nebyla správná. Podle Diesse mají lidé v případě elektromobilů představu něčeho ultramoderního a nikoliv sice technicky soudobý vůz, ale designem a stylem se odkazující na dávnou legendu.   

Jenže tato slova mají určitou trhlinu. Před dvěma lety VW ukázal studii vozu I.D. Buzz, která je předobrazem reinkarnace slavného „hippísáckého“ Volkswagenu T1 známého jako Bus. A moderní reinkarnace T1 se bude spoléhat na elektrický pohon, neboť v útrobách VW použije platformu pro elektrická vozidla MEB. Ta je podle Diesse pro reinkarnaci T1 vhodná. Přitom T1 je minimálně stejná ikona jako Brouk…

Proč elektrický pohon u reinkarnace T1 možný je a v případě moderního nástupce Brouka není, Herbert Diess v rozhovoru s americkými novináři nijak neupřesnil. Předností nové elektrické architektury MEB je zejména velmi dobře vyřešené zabudování těžkých akumulátorů do karoserie, které budou tvořit její podlahu. V případě I.D. Buzz VW už před dvěma lety zmiňoval dojezd asi 600 km a také pohon dvojicí elektromotorů (každý pro jednu nápravu).

Tomáš Dusil
Diskuze (0)

Doporučujeme