Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Elektromobilem na dovolenou: Pohoda, nebo horor? Vyrazili jsme do Španělska!

Svět motorů
Diskuze (24)

Daleké cesty a zdlouhavé nabíjení na nich jsou nejčastějším argumentem lidí proti elektromobilu. Pro test jsme si vybrali ještě náročnější trasu, než je obvyklá cesta do Chorvatska – okružní výpravu po řídce osídleném severu Španělska!

O cestování elektromobilem vyšlo už mnoho článků. Část autorů je píše, aby dokázala, že cestování s elektromobilem je naprosto bezproblémové. Druhá část zase chce za každou cenu ukázat, že nic horšího neexistuje. Cílem tohoto textu není ani jedno. Má jen popsat současnou situaci na konkrétních příkladech a nechat na každém, ať sám zváží, jak moc jsou pro něj odlišnosti od cestování se spalovacím vozem obtěžující.

Moderní spalovací auta dnes nabízejí přesuny na velké vzdálenosti tak rychlé a bezproblémové jako nikdy v historii. Ačkoli nám to dnes přijde samozřejmé, ještě naši dědové se Škodou 100 a žigulíky si vozili s sebou pro jistotu kanystr s benzinem, cesta do Chorvatska bývala s přespáním a vyžadovala plánování. Pamětníci si vzpomenou na zadní stránky v autoatlasech s rozpisy otevíracích hodin čerpacích stanic a informací, které jsou otevřené i o víkendech.

Záchvěvy nostalgických nálad však u nikoho nepovedou k dobrovolnému snižování vlastního komfortu. Lidé si na rychlé cestování zvykli a u elektromobilů se bojí, že o něj zase přijdou. Argument, že to není tak dávno, kdy bylo dálkové cestování přinejmenším stejně složité, neobstojí.

Video se připravuje ...

Ať to moc nezdržuje

Při volbě, kam se vydat se zapůjčenou Škodou Enyaq Coupé RS, vyšel sever Španělska jako nejlepší volba. Španělsko je sice v EU, takže má nepochybně v plánu přípravu na elektromobilitu, ale zároveň je specifické tím, že většina obyvatelstva žije na velmi malém území několika měst. Kvůli tomu je zde výstavba nové infrastruktury pro nabíjení aut mnohem větší výzvou. U zvoleného auta s teoretickým dojezdem přes 500 km a praktickým dálničním 350 km by však ani to nemělo znamenat problém.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Svět motorů
Diskuze (24)

Doporučujeme

26. 5. 2023 17:20
Cesta na dovolenou
Je pravda, že pokud se člověk rozhodne vydat takovou dálku s pomocí elektromobilu, tak to určitě bude chtít mnohem víc plánování než klasickým autem. Já osobně bych si na to asi netroufl. Obecně takovéto dlouhé cesty nemám rád. Stačí mi každý rok to Chorvatsko. Už jen to je pro mě zážitek díky dvěma malým dětem na zadních sedačkách. Minulý rok jsem ale konečně přišel na způsob jak je na tak dlouhé cestě zabavit. Z https://www.2din.cz/ jsem objednal takovou tu obrazovku, na které se dají pouštět filmy, tak jsem jim tam pustil pohádky a skoro celou cestu byl v autě naprostý klid.
Avatar - Hammunasakra
15. 8. 2022 09:25
Re: PROČ zase ENYAQem?
Sakra 2200? to je fakt UŽ HODNĚ = kam? :D

No víš že při střídání já taky = i když my "jen" 1600 km :-)

No dnes tu samou trasu klidně https://www.topspeed.sk/…ch-mrazoch/12026?…

Je ještě brzo a příští generace všech 3 aut budou hybridy (vypadá to že Corolla dorazí zhruba přesně PO ROCE od objednávky :-O :D ) uvidíme vývoj, ale pak další už možná https://www.tesla.com/cs_cz/model3
Avatar - Hammunasakra
15. 8. 2022 09:19
Re: PROČ zase ENYAQem?
Kašli na dobrosery = mluvim o rozumu
Psal si v jednotnym čísle = při střídání mám rekord 1600 km v jednom kuse. Jinak ta pauza je prostě rozumná

Už jen Tesla 3 stačí (na dynamiku co 99% doteď nezažilo a je už jakžtakž zaplatitelná) a už dnes https://elektrickevozy.cz/…rekord-v-dojezdu vim že dojezd je hlavní argumentů odpůrců NUTNÉHO NUTNÉHO NUTNÉHO přechodu od ropy ale realita je https://fdrive.cz/…ektromobily-6946

Denně ve všem lepší auto (od těžiště po ty emise) MÁM ARGUMENT co když 1 za rok pojedu do Chorvatska = a budu si tak muset dál delší pauzu než normálně

MÁŠ NA VAHÁCH to všechno každej den roku vs delší pauza (možná = nebo jezdíš každej rok;) při cestě na dovolenou?

Já naposled (do Dubrovníku) letěl = jen takovej tip :-)
14. 8. 2022 15:14
Re: PROČ zase ENYAQem?
Ale kecy, kdybych se vždycky řídíil tím co nějakej dobroser dopručí, taky se někdy v řízení střídám, tak si jízdu vůbec neužiju, to si dělám desítky let podle sebe. To jak bude docházet ropa poslouchám už někdy od 80tého roku, jo jednou bude docházet, jednou budou fungční i jiné varianty, než spalování ropy, ale zatím to není. Elektro je v nesmyslných relacích a vyhovuje jen pár nadšencům co nabíjejí doma nebo v práci, nejedzdí extra často dlohé trasy a je jim skoro jedno kolik za auto dají, jakmile jeden z těchto faktorů vypadne je to těžkej vopruz. Každej ze známejch (vatařů) co šel do elektroauta přoznává, že když jede jenom třeba Praha-Brno a je trochu limitován časem, což tito lidé kupodivu většinou jsou, tak si berou spalovák.
Avatar - Mikesus
14. 8. 2022 12:52
Re: PROČ zase ENYAQem?
No jak se to vezme. My jezdili, a těším se až zase budeme, 2200km v kuse. Prakticky zastávky jen na tankování a záchod. 20hod jízdy úplně v pohodě ( rekord jsme měli 16h, ale to se hodně pospíchalo ). Celá trasa je prakticky po dálnici, takže se jede dobře. Každé 2 hodiny, případně 3, kdyz je vše ok, se vystřídali řidiči a jelo se dal.