Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Epidemie ovlivnila nákup auta u 14 procent Čechů

ČTK
Diskuze (9)

Koronavirová epidemie ovlivnila rozhodování o pořízení nového vozu u 14 procent Čechů. Z toho deset procent se rozhodlo vyčkat, až auta zlevní, dvě procenta naopak nákup uspíšila, aby se vyhnula zdražení.

Vyplývá to z červencového průzkumu NMS Research mezi 1060 respondenty.

U jednoho procenta dotazovaných lidí hrály roli obavy z cestování do zahraničí, a proto nové auto koupili rychleji, další procento nechtělo jezdit MHD, a proto lidé raději volili pořízení vozu.

Automobil vlastní 73 procent Čechů a šest procent si jej půjčuje, 21 procent lidí v tuzemsku auto nemá. U nového vozu by více než třetina (37 procent) respondentů sáhla po benzinové motorizaci, 23 procent by volilo diesel. Pro hybridní pohon by se rozhodlo 15 procent Čechů a sedm procent by dalo přednost elektromobilu.

Na dovolenou autem se letos chystá nebo již vyjelo 65 procent Čechů. Zajímavý je nový trend, kdy se šest procent lidí chystá přespávat ve voze. Znamená to meziroční zvýšení zájmu o tento způsob cestování o 50 procent, což se může projevit i při výběru vhodného modelu. "Dnes je na trhu řada zajímavých alternativ, kdy obytnou vestavbu do vozu můžete umístit jen na víkend a přes týden ji vyndat a vůz používat běžně při práci," uvedla mluvčí českého zastoupení Toyota Jitka Jechová.

Prodej nových osobních aut za sedm měsíců klesl meziročně o 23,6 procenta na 114.799 vozů. I přes velký propad trh v posledních měsících pozvolna oživuje, v červenci prodeje klesly o 9,3 procenta.

ČTK
Diskuze (9)

Doporučujeme

12. 8. 2020 09:44
Re: No jasněěěěěěěěěěě
Jenže v tomhle má pravdu.
12. 8. 2020 09:44
Re: No jasněěěěěěěěěěě
Souhlas. Takto to skutečně je. LIdem se to samozřejmě nelíbí, ale je to tak. Tohle až padne, padne i autoprůmysl v EU. Bohužel. Ty dluhy bude potřeba splatit.
Avatar - Blue Sun
12. 8. 2020 08:20
Re: No jasněěěěěěěěěěě
Od tebe slova o verbeži fakt sedí. :-D