Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Euro NCAP 2016: Toyota Hilux – Tři nebo pět hvězd podle výbavy

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (6)
Toyota Hilux byla testována ve dvou verzích se systémem automatického brzdění, omezovačem rychlosti a upozorněním na vyjetí z jízdního pruhu a bez této bezpečnostní výbavy.

Toyota Hilux je dalším automobilem, u nějž Euro NCAP přistoupilo ke zveřejnění dvou rozdílných výsledků svých testů podle výbavy vozu. Pro základní provedení jsou proto uvedeny jen tři hvězdy, zatímco pro vozy s paketem Toyota Safety Sense platí pětihvězdičkové hodnocení.

Euro NCAP chce dvojím hvězdičkovým hodnocením názorněji ukázat výhody bezpečnostních asistentů. Jedno hodnocení je tak výsledek auta bez sledovaných pomocníků a druhé při jejich zahrnutí.

Předmětem testu byla Toyota Hilux Double-Cab, 2.4 D-4D 4x4 s pohotovostní hmotností 2050 kg.

Bezpečnostní výbava testovaného exempláře obsahovala tříbodové bezpečnostní pásy s předepínačem a omezovačem síly na všech sedadlech, čelní, boční a hlavové airbagy.

Volitelnou výbavou vozu jsou pak systémy AEB, systém upozornění na opuštění jízdního pruhu a omezovačem rychlosti, ty byly součástí druhého testovaného vozu.

Pro testy ochrany dětí byla pro šestileté dítě instalována autosedačka Römer KidFix a pro desetileté dítě podsedák Graco.

crashtest toyota euroncap novemodely video pickup crashtest toyota euroncap novemodely video pickup

Ochrana dospělých

Prostor pro cestující zůstal během čelního nárazu stabilní. Údaje z figurín indikují dobrou ochranu kolenou i stehen řidiče i spolujezdce. Toyota prokázala, že při tomto typu nárazu poskytuje stejnou ochranu cestujícím různých výšek a sedících v různých pozicích.

V důsledku nedostatečného nafouknutí airbagu řidiče se hlava figuríny při nárazu dostala do kontaktu s volantem. Přestože údaje z figuríny neukázaly nebezpečí, byl vůz penalizován a ochrana zhodnocena jako dostatečná. Ochrana všech částí těla spolujezdce byla dobrá.

Při testu nárazu celou šíří vozu byla ochrana dobrá s výjimkou hrudníku řidiče, kde byla dostatečná, a hrudníku spolujezdce, u kterého byla ochrana vyhodnocena jako mezní.

V testech obou typů bočního nárazu získal Hilux maximální počet bodů.

Sedadlo a hlavová opěrka poskytují dobrou ochranu krční páteře při nárazu zezadu (Whiplash) na předních sedadlech a vzhledem ke geometrii zadních sedadel se stejná úroveň ochrany očekává i u nich.

Systém autonomního brzdění, který zabraňuje nehodám v nízkých rychlostech, při kterých často dochází k poranění krční páteře, je součástí příplatkového balíčku a druhého testovaného vozu a v testech Euro NCAP si vedl dobře.

Euro NCAP 2016: Kategorie 1 - Ochrana dospělých
Test Čelní - deformace Čelní - celá šíře Boční Whiplash AEB city Celkem
Jednotky body body body body body body %
Ochrana dospělých 6,5 7,3 16 2,7 0/3 32,6/35,6 85/93%

Ochrana dětí

Při testu čelního nárazu údaje z figuríny šestiletého dítěte ukázaly slabou ochranu hrudníku a mezní ochranu krční oblasti. Ochrana desetiletého dítěte byla dobrá s výjimkou dostatečné ochrany krku. Při testu bočního nárazu byla ochrana všech kritických částí těla obou figurín dobrá.

Hilux má automatické vypínání airbagu předního spolujezdce při umístění dětské autosedačky na toto sedadlo. Systém vyhovuje požadavkům Euro NCAP.

Všechny běžné typy dětských autosedaček lze na zadní sedadla správně umístit. Pouze u sedaček skupiny I s úchyty ISOFIX je třeba dbát zvýšené pozornosti a ujistit se o jejich správné instalaci. Zadní prostřední sedadlo není Toyotou považováno za vhodné pro dětské autosedačky, přesto lze na toto místo sedačky bez problému instalovat.

Euro NCAP 2016: Kategorie 2 - Ochrana dětí
Test Čelní náraz Boční náraz Bezpečnostní výbava Upevnění Celkem
Jednotky body body body body body %
Ochrana dětí 13,5 8 8 10,8 40,3 82%

Ochrana chodců

Kapota poskytuje převážně dobrou nebo dostatečnou ochranu hlavám chodců, s výjimkou oblasti přední hrany a A sloupků, kde je údaje ukazují špatnou ochranu.

Nárazník poskytuje dobrou ochranu chodců ve všech svých oblastech.

Volitelný systém autonomního brzdění detekuje i chodce, mnoha srážkám zabránil nebo je zmírnil.

Euro NCAP 2016: Kategorie 3 - Ochrana chodců
Test Hlava Pánev Nohy AEB Celkem
Jednotky body body body body body %
Ochrana chodců 18,9 6 6 0/4,1 30,9/35,0 73/83%

Asistenční systémy

Standardní výbavou Toyoty Hilux je pouze připomínání zapnutí bezpečnostních pásů na všech sedadlech.

Omezovač rychlosti, systém upozorňování na opuštění jízdního pruhu a systém autonomního brzdění jsou součástí příplatkové výbavy.

Součástí omezovače rychlosti je kamera, která zaznamenává omezení rychlosti včetně těch platných pouze za specifických podmínek (špatné počasí) a oznamuje tato omezení řidiči.

Systém autonomního brzdění ve vysokých rychlostech si v testech Euro NCAP vedl dobře, zabránil všem inscenovaným nárazům.

Euro NCAP 2016: Kategorie 4 - Asistenční systémy
- Omezovač rychl. Připomínač pásů Jízdní pruhy AEB Interurban Celkem
- body body body body body %
Asistenční systémy 0,5 3 1,5 2,6 3,0/7,6 25/63%

Celkový výsledek: Tři a pět hvězd

Toyota Hilux i ve standardní provedení, ohodnoceném třemi hvězdami, nabízí dobrou ochranu svým cestujícím a špatně si nevede ani v oblasti ochrany chodců.

V provedení s paketem Toyota Safety Sense pak především výraznému zlepšení v kategorii asistenční systémy bez problému dosáhne na plný počet pěti hvězd, což pro terénní pick-upy stále ještě není zcela běžná praxe.

Euro NCAP 2016 - Rekapitulace výsledků
Kategorie 1 2 3 4 Celkem
Název Ochrana dospělých Ochrana dětí Ochrana chodců Asist. syst. Vážený průměr
Jednotky body % body % body % body % %
Výsledky 32,6/35,6 85/93% 40,3 82% 30,9/35,0 73/83% 3,0/7,6 25/63% 70/83%
Počet hvězd ***/*****

Jak se hodnotí v roce 2016?

Euro NCAP se v letošním roce rozhodlo ještě více zaměřit na bezpečnostní pomocníky. Hodnocení bezpečnostních systémů se tak na celkovém výsledku nově podílí z 20 %, zatímco dosud to bylo jen 10 %. Naopak tradiční hodnocení nárazové zkoušky se na hvězdičkovém výsledku podílí už jen z 40 % (u starší metodiky 50 %). Ochrana dětí a ochrana chodců do výsledku nadále mluví po 20 %.

Navíc do celkového výsledku je nově zahrnut systém automatického brzdění, který dokáže rozeznat chodce. Automatické brzdění bylo součástí testů už nyní, avšak pouze jako systém rozeznávající okolní vozidla. Euro NCAP věří, že zahrnutí tohoto asistenta do hodnocení pomůže jeho dalšímu rozšíření v nových automobilech. Naopak zahrnutí stabilizačního systému do výbavy se už nepočítá, protože je povinným prvkem nových aut.

Novinkou je také možnost dvojího celkového hodnocení. První vyplyne z bezpečnostní výbavy daného vozu, která je jeho standardem napříč státy Evropské unie. Druhé má pak odrážet schopnosti daného auta s bezpečnostní výbavou, která je dostupná za příplatek. Dvojí hvězdičkové hodnocení podle Euro NCAP lidem názorněji ukáže, nakolik příplatkové systémy ovlivní bezpečnost vozidla.

Procenta maximálních bodových hodnocení potřebná pro zisk hvězd (2016)
2016 Ochrana dospělých Ochrana dětí Ochrana chodců Asistenční systémy
Pro ***** 80% 75% 60% 50%
Pro **** 70% 60% 50% 40%
Pro *** 60% 30% 40% 25%
Pro ** 50% 25% 30% 15%
Pro * 40% 15% 20% 10%

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (6)
8. 9. 2016 09:17
Re: 3 hviezdy?
Prostě si myslí, že další významné snížení počtu nehod, úmrtí a zranění spíš docílí skrz aktivní bezpečnost. Ta provázanost v hodnocení motivuje výrobce aktivní systémy nabízet. Navíc hodnocení pasivní bezpečnosti vždy mělo tu slabinu, že je relativní vzhledem k testovanému autu - stejně těžké auto, žádná nekompatibilita deformačních zón.
7. 9. 2016 17:18
Re: 3 hviezdy?
Mně zajímá jak se bude deformovat pri nárazu. To je nejdůležitější. Když budu mít 9 airbagů a pri celnim nárazu mi proletí hlavou palubka a motor, tak mi jsou ty airbagy na prd. A že pohlíží na pasivní bezpečnost pouze ze 40% je výsměch.
Ano asistenti jsou asi přínosné, ale CRASH test by měl být o něčem jiným než o nich.
Avatar - 3_diamanty
7. 9. 2016 15:03
Re: 3 hviezdy?
a ked si das vankus ( polštář ) pod zadok... tak ani vidina 6 hviezd uz nemusi byt nerealna... zlate americke testy IIHS :yes:
7. 9. 2016 12:18
Re: 3 hviezdy?
Lebo aktivna je lacna a pomoze odpustit chyby v tej pasivnej, ktore sa opravuju naozaj draho. Okrem toho automobilky mozu lahko kontrolovat aby sa nedostala do lacnych znaciek a tak vytvaraju umely rozdiel medzi lacnejsou a drahsou znackou.
Avatar - Warrual
7. 9. 2016 12:12
Re: 3 hviezdy?
Souhlasím. Je to šaškárna. Stačí pár elektronických přisluhovačů a mám nejbezpečnější auto v ulici. Věřit že například Golf má stejnou bezpečnost jako třeba XC60 určo nikdo nebude. Nechápu proč nerozdělí aktivní a pasivní.