Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Euro NCAP 2019: Mercedes-Benz B – Pět hvězd i pro třetí generaci

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)

Mercedes-Benz B ve své nejnovější generaci v testech Euro NCAP předvedl, že nabízí aktivní i pasivní bezpečnost na úrovni, za níž si zaslouží plný počet hvězd.

Mercedes-Benz B se testů organizace Euro NCAP zúčastnil již potřetí a stejně jako v případě první a druhé generace opět získal pětihvězdičkové hodnocení a za vysokou míru pasivní i aktivní bezpečnosti, kterou poskytuje své posádce i ostatním účastníkům silničního provozu.

Předmětem testu byl Mercedes-Benz B 180 s pětidveřovou karoserií a pohotovostní hmotností 1405 kg.

Bezpečnostní výbava testovaného exempláře obsahovala tříbodové bezpečnostní pásy s předepínačem a omezovačem síly na všech sedadlech, čelní, boční a hlavové airbagy, kolenní airbag řidiče, připomínání nezapnutého bezpečnostního pásu pro všechna sedadla, systém automatického nouzového brzdění, omezovač rychlosti a systém sledování jízdních pruhů.

Ochrana dospělých

Prostor pro cestující zůstal během čelního nárazu 40 procenty přídě stabilní. Ochrana hrudníku a levé holeně řidiče byla hodnocena dostačující, ale jinak byla dobrá. Ochrana spolujezdce na předním sedadle byla dobrá.

Euro NCAP 2019: Mercedes-Benz B Euro NCAP 2019: Mercedes-Benz B

Při čelním nárazu celou přídí byla ochrana hrudníku dostačující u řidiče a mezní u spolujezdce na zadním sedadle. Ochrana hlav, pánví a nohou byla při tomto typu nárazu dobrá.

Mercedes-Benz B získal maximální počet bodů v testu s bočním nárazem. V případě nárazu bokem na sloup byla ochrana řidiče hodnocena jako dobrá a dostačující.

Euro NCAP 2019: Kategorie 1 - Ochrana dospělých 
Test Čelní - deformace Čelní - celá šíře Boční Whiplash AEB city Celkem      
Jednotky body body body body body body %      
Ochrana dospělých 7,7 7,5 15,9 1,6 4 36,6 96%      

Ochrana dětí

Při čelním nárazu 40 procenty přídě byla ochrana figuríny desetiletého i šestiletého dítěte vyhodnocena jako dobrá s výjimkou oblasti krku, kde byla dostačující. Při bočním nárazovém testu byla ochrana obou figurín dětských cestujících dobrá a Mercedes-Benz B v něm získal maximum bodů.  

Euro NCAP 2019: Kategorie 2 - Ochrana dětí 
Test Čelní náraz Boční náraz Bezpečnostní výbava Upevnění Celkem
Jednotky body body body body body %
Ochrana dětí 15,5 8 9 12 44,5 90%

Ochrana chodců

Kapota motoru poskytuje v případě srážky s chodcem ve své střední části dobrou ochranou, ale po stranách i před spodní hranou čelního okna je ochrana převážně mezní. Ochrana poskytovaná nohám chodců je v celé šířce nárazníku dobrá.

Euro NCAP 2019: Kategorie 3 - Ochrana chodců 
Test Hlava Pánev Nohy AEB Celkem
Jednotky body body body body body %
Ochrana chodců 15,1 5 6 11,6 37,7 78%

Asistenční systémy

Mercedes-Benz B má ve své výbavě systém automatického nouzového brzdění, který v rychlostech typických pro městský i dálniční provoz fungoval dobře a úspěšně rozpoznával cyklisty i chodce. V případě testování reakce na chodce získala třída B maximální počet bodů.

Euro NCAP 2019: Kategorie 4 - Asistenční systémy 
  Omezovač rychl. Připomínač pásů Jízdní pruhy AEB Interurban Celkem
  body body body body body %
Asistenční systémy 2,9 2,5 2 2,4 9,8 75%

Celkový výsledek: Pět hvězd

Mercedes-Benz B v testech Euro NCAP předvedl dobrou ochranu dospělých i dětských cestujících. Dobrých výsledků dosáhl tento automobil i v kategorii asistenčních systému a špatně si nevedl ani v ochraně chodců.

Euro NCAP 2019 - Rekapitulace výsledků
Kategorie 1 2 3 4 Celkem
Název Ochrana dospělých Ochrana dětí Ochrana chodců Asist. syst. Vážený průměr
Jednotky body % body % body % body % %
Výsledky 37 96% 44,5 90% 38 78% 9,8 75% 87%
Počet hvězd *****

Video se připravuje ...

Zdroj: Euro NCAP 

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)

Doporučujeme