Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Twingo v Euro NCAP: Nový Renault získal poprvé po 4 letech jen 4 hvězdy (+ video)

Ondřej Láník
Diskuze (75)
Je to neuvěřitelné, ale poslední čtyřhvězdičkový výsledek vozu značky Renault (před tímto Twingem) přišel v roce 2003! Kde našli inženýři Euro NCAP u malého Renaultu problém?

Je to neuvěřitelné, ale poslední čtyřhvězdičkový výsledek vozu značky Renault (před tímto Twingem) přišel v roce 2003! Nepočítáme-li tříhvězdičkové hodnocení jeho předchůdce, který ale konstrukčně vycházel z modelu roku 1992, byly všechny Renaulty posledních let oceněny plným počtem hvězd. Kde našli inženýři Euro NCAP u malého Renaultu problém?

Konstruovat automobil s ambicemi na nejvyšší počet hvězd není snadné a rozhodně ne levné. I když kriteria jsou všeobecně známá a čas od času se i v tisku objevují zmínky o tom, že automobilky "slepě" konstruují vozy s cílem dobrého "hvězdného" výsledku, jeho získání není ani v dnešní době naprostou samozřejmostí ani pro takové propagátory zkratky Euro NCAP jakým je Renault. Investice do pěti hvězd u auta, které má stát v základní verzi méně než 8 tisíc euro by asi nepřinesla dost odezvy u zákazníků, a tak se Twingo ze zkušebny vrací se čtyřmi hvězdami.

Při čelním nárazu zůstala kabina stabilní, konstatuje Euro NCAP, ale díly přístrojové desky jsou rizikovým faktorem pro kolena a stehna obou cestujících. Twingo 1,2 Dynamique s pohotovostní hmotností 960 kg, dostalo za čelní náraz 11 bodů ze 16 možných. Při bočním nárazu naopak neztratilo Twingo (se šesti airbagy na palubě) ani jeden bod a odjíždí se 16 body. Výrobce se nerozhodl pro dobrovolný test nárazem na kůl, získal ale 1 bod za přítomnost připomínače nezapnutých bezpečnostních pásů. Celkový výsledek 28 bodů by nebyl pětihvězdičkový ani při úspěchu v tzv. pole-testu (Twingo by mohlo dostat až 2 body), ale to Renault asi dobře věděl, a tak se spokojil se slušným čtyřhvězdičkovým hodnocením ochrany cestujících minivozu Twingo. Ve třídě tak jako tak není příliš mnoho zdatnějších konkurentů. Premiantem je v tomto směru Peugeot 1007, který je o 13 cm delší, o 200 kg těžší, ale jak ukazuje praxe také (zejména kvůli vyšší ceně) obchodně méně úspěšný. Pět hvězd dostal z automobilů podobné délky ještě Yaris a nové Mini (oba o více než 10 cm delší).

Ochrana dětí nemohla být prověřována, protože v konfiguraci předních sedadel dle metodiky Euro NCAP nebylo možné na zadní sedadla dětské sedačky umístit.

Ochrana chodců je u auta do města obzvláště důležitá. Twingo je dostatečně ohleduplné k dolním končetinám nešťastníků, kteří mu vstoupí do cesty, kritické je to ale s konstrukcí přední hrany kapoty, která nezískala ani jeden bod. Jako převážně špatná je ohodnocena bezpečnost kapoty při střetu s impaktorem/hlavou chodce. Celkem si Twingo odvezlo 11 bodů a dnes běžné 2 hvězdy za ochranu chodců.

codebase="http://activex.microsoft.com/activex/controls/mplayer/en/nsmp2inf.cab#Version=6,4,7,1112"

standby="Loading Microsoft Windows Media Player components..."

type="application/x-oleobject">

pluginspage="http://www.microsoft.com/windows/windowsmedia/download/AllDownloads.aspx/"

filename="http://mmpuk.com/Renault_Twingo_2007_Front_1.wmv"

src="http://mmpuk.com/Renault_Twingo_2007_Front_1.wmv"

autosize="0"

Name="MediaPlayer

ShowControls="1"

ShowDisplay="0"

ShowStatusBar="0"

width="450"

height="370">

codebase="http://activex.microsoft.com/activex/controls/mplayer/en/nsmp2inf.cab#Version=6,4,7,1112"

standby="Loading Microsoft Windows Media Player components..."

type="application/x-oleobject">

pluginspage="http://www.microsoft.com/windows/windowsmedia/download/AllDownloads.aspx/"

filename="http://mmpuk.com/Renault_Twingo_2007_Side_1.wmv"

src="http://mmpuk.com/Renault_Twingo_2007_Side_1.wmv"

autosize="0"

Name="MediaPlayer

ShowControls="1"

ShowDisplay="0"

ShowStatusBar="0"

width="450"

height="370">

Ondřej Láník
Diskuze (75)
31. 8. 2007 17:33
Re: Máte na výběr
Ty si musel padnut na hlavu, ale inac si zdravy...? Co to tu dristas? Jednoducho som sa spytal, co som chcel vediet, nestacilo dat jednoduchu odpoved? Musis tu trepat pomimo a vylievat si svoju "intelektualnu" nadradenost? A vymyslat blbiny? Skludni hormony a kym nieco take zase napises, tak radsej uvazuj, mozog snad mas.
31. 8. 2007 15:03
Re: Máte na výběr
Ktore auto s 3 hviezdickami ma pripominac?
Avatar - Dinar
31. 8. 2007 07:54
Re: Pre chlapcov fyzikov
Perfektně napsáno! :-) :yes: :yes:

Sledovat diskuse pod články o crashtestech plné "odborných" názorů diskutérů, které by znamenaly nedostatečnou z fyziky sedmé třídy ZŠ, může být sice i zábavné, ale tvůj příspěvek bych prosil kopírovat pod každý nový článek s nadpisem "Výsledky Euro NCAP". ;-)
30. 8. 2007 23:37
Re: Pre chlapcov fyzikov
:yes:
Nekde si svuj pripevek uloz, abys ho mohl vlozit, jakmile se tu do sebe zase pusti znalci :-)
Ale vzdycky prosim chvili pockej, cit diskuzi znalcu je vzdy zabava >:-[]
30. 8. 2007 17:31
Re: super
Testuje sa v základnej verzii, takže tie airbagy si nemôžeš vyberať. Samozrejme, ak žiješ na východ od nemeckých hraníc, tak môžu byť základné výbavy odlišné od tých testovaných EuroNCAP...