Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Exploze, která vám zachrání život? Bosch odpojuje baterie nabouraných elektromobilů výbuchem

Ondřej Mára
Diskuze (6)

Společnost Bosch se pochlubila novým inovativním systémem, který by měl zachraňovat lidské životy při nehodách elektromobilů. Ke svému fungování však využívá řízenou explozi.

Auta s výbušninou poblíž nádrže známe spíš z akčních filmů, společnost Bosch se však tímto konceptem zřejmě nechala trochu inspirovat a nabízí ho jako netradiční způsob, jak zachraňovat životy v případě dopravních nehod. Tedy samozřejmě pouze dopravních nehod elektromobilů, které mají místo nádrže baterie.

Známý technologický gigant chce totiž k bateriím elektromobilů umisťovat drobnou nálož, která by v případě nehody dokázala svým kontrolovaným výbuchem odpojit baterii od zbytku automobilu. Systém by řídil speciální senzor, který by v případě rozpoznání nehody vyslal signál k bezpečnostní pojistce, která by za pomoci kontrolovaného výbuchu přerušila spojení mezi vysokonapěťovým akumulátorem a zbytkem vozu.

Systém by tak mohl jednoduše předejít vzniku požárů i úrazů způsobených elektrickým šokem. Právě elektrický šok přitom neohrožuje jen posádku nabouraného elektromobilu, ale také zasahující záchranáře.

Bezpečnostní pojistka v podobě kontrolovaného výbuchu by měla být aktivována prostřednictvím integrovaného čipu airbagů Bosch CG912, který je schopen identifikovat nehodu automobilu. Tyto čipy, jejichž velikost dosahuje zhruba velikosti nehtu, jsou osazeny miliony transistorů a navrženy speciálně tak, aby dokázaly spolehlivě aktivovat bezpečnostní funkce během zlomku sekundy.

Bosch už prý dodává tyto systémy několika výrobcům automobilů, jak uvádí web Carscoops. Zatím však bohužel nevíme, které elektromobily či hybridy tuto pojistku využívají.

Vzhledem k rostoucímu počtu elektrických vozidel, která mohou být potenciálními účastníky dopravních nehod, jsou podobné systémy naprosto nezbytné, pokud chceme plnit naše poslání pomáhat a zachraňovat oběti silničních nehod co nejrychleji a nejbezpečněji to je možné,“ uvedl k nové technologii Karl-Heinz Knorr, viceprezident asociace německých hasičů.

Ondřej Mára
Diskuze (6)

Doporučujeme

Avatar - 125S
11. 10. 2019 11:42
Výbušnina
Jenom bych dodal, že to není úplná novinka. Odpojovaní baterií i když normálních olověných měli už prémiová vozidla z konce 90 tych let. Měl jsem to na BMW e39. Byla to taková malá krabička u kontaktu záporného pólu baterie.
11. 10. 2019 07:44
Re: Exploze, která vám zachrání život
Ty toho Máru nemáš rád.
11. 10. 2019 07:43
Re: Zní to zajímavě, ale...
Napínače bezp. pásov majú podľa teba akú životnosť? Nie sú náhodou tiež pyrotechnické? Vieš o niekom, kto by ich počas životnosti auta musel meniť?
10. 10. 2019 15:41
To fostek
Ano, ze se odpoji baterie pomoci vybusniny je novinka proto o tom pise a mimo to se v textu zminuje i o tom, ze je to castecne prevzaty z vybuchem aktivovanych airbagu takze vas radoby chytry prispevek je trapas