Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Facelift Škody Octavia na prvním videu. Premiéra je už za rohem

Ondřej Šámal
Diskuze (5)

Nejprodávanější model mladoboleslavské automobilky se v osvěžené podobě představí již v únoru. Velkou technikou revoluci nečekejme, změny designu ovšem mohou být na poměry Škodovky docela výrazné.

Modernizace Škody Octavia zatím probíhají pouze dvěma způsoby. Zatímco první generace po omlazení dostala pouze decentně změněné přední světlomety se spodní linkou mírně stoupající od masky k blatníkům, následující dvě provedení po faceliftu radikálně změnila tvář.

U Octavie II jsme z konzervativních linií připomínajících tehdejší volva přešly k „vykulenému“ výrazu, který se od evropského vkusu přiblížil spíše tomu asijskému.  Podobně razantní proměnou prošla také minulá generace. I ta se zpočátku držela při zemi. Proměna vedená tehdejším šéfdesignérem Jozefem Kabaněm, v jejímž rámci tohle české rodinné stříbro dostalo kontroverzní dělené přední světlomety, způsobila obrovský poprask, na který si všichni ještě moc dobře pamatujeme.

U aktuálního, čtvrtého vydání si výsledkem zatím jisti nejsme. Podle prvních záběrů to ovšem vypadá, že proměna přední části se bude pohybovat mezi téměř neviditelným zásahem u první generace a kompletním přepracováním u následovníků. Proti naší vizi tudíž budou změny větší.

Video se připravuje ...

Světelný podpis totiž nově bude zasahovat i mimo samotný světlomet. Část diod se totiž přesune do nárazníku, čímž vznikne signatura podobná špičce šípu, který má Škodovka ve svém znaku. Pod závojem pak světlomety českého bestselleru s trochou fantazie připomínají končící Audi R8, které má podobný tvar reflektoru i linky denního svícení.

Další detaily se s ohledem na blížící se premiéru budeme dozvídat v následujících týdnech. Minimálně po technické stránce ovšem nečekejme žádné převratné novinky. Zlepšit by se však mohly (a měly) ergonomie a multimédia, které jsou u kompaktních modelů koncernu Volkswagen dlouhodobě pod palbou kritiky.

Ondřej Šámal
Diskuze (5)

Doporučujeme

4. 1. 2024 09:47
Re: Tuším...
Taky mám ten pocit…
3. 1. 2024 22:07
Re: To nebude dobrý.
To sú tradície. Až na prvú generáciu novodobej Octavie boli všetky jej facelifty strašné. :)
3. 1. 2024 15:41
Tuším...
že to bude další nepovedený facelift octavie😅
Avatar - Barry Lyndon
3. 1. 2024 11:18
To nebude dobrý.
Podle toho, jak nízko jsou ta světla a jak vysoko je ten znak, to vypadá na další scrossovitý prasečí rypáček :no: :-) .
Avatar - zaplosak
3. 1. 2024 09:19
Opravdu
nečekáme :-[]