Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ferdinand Alexander Porsche nebyl jen designérem řady 911

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (11)
Ve věku 76 let zemřel profesor Ferdinand Alexander Porsche, který se proslavil především návrhem Porsche 911 a založením vlastního designového studia.

Vnuk zakladatele slavné značky a syn zakladatele automobilky Porsche známý pod přezdívkou Butzi se proslavil jako designér zodpovědný za vzhled vozů Porsche 911 a 904 GTS. Po odstoupení z managementu Porsche KG v roce 1972 založil Porsche Design Studio a dosáhl světové slávy a uznání jako nezávislý produktový designér.

Ferdinand Alexander Porsche se narodil 11. prosince 1935 ve Stuttgartu jako nejstarší syn Dorothey a Ferryho Porsche. Už jeho dětský svět byl ovlivněn automobily, trávil spoustu času v kancelářích designu a vývojových dílnách svého dědečka, Ferdinanda Porsche. Roku 1943 se rodina, společně se společností Porsche, přestěhovala do Rakouska, kde chodil do školy v Zell am See. Po návratu do Stuttgartu v roce 1950, získal maturitu na Waldorfské škole a zapsal se na Vysokou školu designu v Ulmu. Roku 1958 se F. A. Porsche stal součástí oddělení designu tehdejší Dr. Ing. h.c. F. Porsche KG.

Jeho talent pro design se projevil velmi záhy s tvorbou typu 754 „T7“, tím ukázal světu směr, který následně sledovala série 356. Roku 1962 převzal vedení managementu Porsche Design Studio a o rok později vzal svět útokem s Porsche 901 (známým jako 911). F. A. Porsche se kromě designu osobních vozů podílel i na tvorbě závodních automobilů 60. let. Mezi jeho nejslavnější práce patří design Formule 1 typ 804, nebo Porsche 904 Carrera GTS, které je automobilovými fanoušky považováno za jeden z nejkrásnějších závodních vozů vůbec.

Přeměnou Porsche KG na akciovou společnost v letech 1971/72 se F. A. Porsche a ostatní členové rodiny přestali podílet na obchodech společnosti. Jako akcionář a člen dozorčí rady dohlížel F. A. Porsche mnoho let na vývoj Dr. Ing. h.c. F. Porsche AG a v letech 1990-1993 byl dokonce předsedou dozorčí rady. Roku 2005 předal tíhu zodpovědnosti člena dozorčí rady svému synu Oliverovi a stal se čestným předsedou dozorčí rady.

Ferdinand Alexander Porsche založil Porsche Design Studio ve Stuttgartu roku 1972, roku 1974 bylo ředitelství přestěhováno do Zell am See v Rakousku. Během následujících desetiletí navrhl širokou škálu klasických pánských doplňků jako jsou hodinky, brýle a psací potřeby, které pod značkou Porsche Design dosáhly světové slávy. Zároveň s tím on a jeho tým používali značku Design by F. A. Porsche na výrobu spousty průmyslových produktů, domácích spotřebičů a spotřebního zboží pro mezinárodně známou klientelu. Ferdinand Alexander Porsche byl velmi uznávaný a získal za svou práci mnoho poct a ocenění.

Na podzim roku 2003 F. A. Porsche a další akcionáři Porsche Design společně s Dr. Ing. h.c. F. Porsche AG založili Porsche Lizenz- und Handelsgesellschaft mbH & Co. KG. Cílem této společnosti je co nejlépe využít potenciálu jména Porsche v odvětvích přesahujících automobilový průmysl. Zvláště se pak zaměřuje na značku Porsche Design, která se minulých letech stala se svou vlastní obchodní sítí významným pojmem v odvětví luxusního zboží.

Profesor Ferdinand Alexander Porsche zemřel 5. dubna 2012 ve věku 76 let v Salcburku.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (11)
Avatar - white label
7. 4. 2012 00:56
Re: 904
Zřejmě tenhle závoďák "nestartoval" od závodů, které případně jezdil, se zhaslým motorem...
7. 4. 2012 00:34
Re: 904
přečti si ještě jednou a pomaleji, co jsem prve napsal..Právě, že mě to bouchlo do očí- starý závoďák a má to naopak než je zvykem..
6. 4. 2012 22:53
Re: Třešnička na dortu
Tak dobře, dávám zpátečku.
Avatar - white label
6. 4. 2012 22:50
Re: 904
Článek o jeho úmrtí tady byl ještě před článkem pod který píšeš:
[odkaz]
Avatar - delphino
6. 4. 2012 22:13
Re: 904
pokud se nepletu tak většina porscháků má klíčky vlevo - vycházi z historie, kdy se k vozům na startu utíkalo a řidič tak mohl jednou rukou strkat klíčky do zapalování a druhou už řadit jedničku...

je to veliká a smutná událost v automobilovém a designérském světě. :'-( možná článek mohl být více zdůrazňující že umřel, ne jen poslední zmínka na konec.