Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ferrari: Historie vzpínajícího se oře (video)

David Bureš
Diskuze (0)
Jak maranellská automobilka získala své slavné logo vzpínajícího se oře?

Vzpínající kůň na žlutém pozadí patří k továrně Ferrari stejně, jako je pizza typická pro Itálii. Jaký je však příběh za tímto logem? Zakladatel firmy, Enzo Ferrari o vzniku emblému hovořil jen jednou, automobilka tento příběh převyprávěla pomocí videa.

Vzpínající se kůň se původně objevil na stíhačce italského pilota Francesca Baraccy, bojujícího v první světové válce. Jeho rodiče v roce 1923 řekli Enzu Ferrarimu, že pokud na své automobily nechá vyobrazit tohoto oře, přinese mu to štěstí.

Hřebec byl originálně černý a Ferrari jej umístil na žluté pozadí, což je tradiční barva města Modena, odkud zakladatel slavné automobilky pocházel.

Ferrari své logo poprvé použil v roce 1932, kdy se během grand prix ve Spa objevilo na závodních Alfách Romeo ze stáje Scuderia. V této době mělo žluté pozadí tvar štítu.

Černý kůň na žlutém pozadí nemohl chybět ani na prvním voze vyrobeném v Maranellu – modelu 125 S z roku 1947 – kde byl doplněn italskou trikolorou. Původní štít však nahradil obdélník. Písmena S. F. (zkratka pro Scuderia Ferrari) byla vyměněna za nápis Ferrari.

Logo od té doby prošlo jistou evolucí, na žádném Ferrari však vzpínající se hřebec nechyběl.

David Bureš
Diskuze (0)