Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ferrari vytáhlo Purosangue na výlet do Norska a pro nás natočilo video

Filip Melich
Diskuze (11)

Příchod praktičtějšího Ferrari byl vzhledem k úspěchům konkurence jen otázkou času. Novým videem z Norska Purosangue demonstruje, že není jen prostředkem pro rozvoz dětí do školy.

Zhruba v polovině září loňského roku se stala historická věc, když Ferrari odhalilo své první SUV. Dobře, značka o těchto třech písmenkách nechce ani slyšet, tak modelu Purosangue říkejme třeba crossover. Faktem je, že přestože jde o objemné, čtyřdveřové auto, zážitek ze svezení má stále přednost před praktičností. A jaké zážitky můžete s tímhle crossoverem mít, to nyní Ferrari prezentuje na novém videu z Norska.

Připomeňme, že Ferrari Purosangue na délku měří 4.973 milimetrů, na šířku 2.028 mm a na výšku 1.589 mm, zatímco jeho rozvor činí 3.018 mm a suchá hmotnost 2.033 kilogramů. Nejedná se tedy o žádného lehkého drobečka, přesto se Ferrari rozhodlo, že půjde o sportovní auto. Vepředu uložený atmosférický dvanáctiválec o objemu 6,5 litru produkuje 533 kW při 7.750 ot/min a 716 Nm při 6.250 ot/min. Z 0 na 100 km/h velké Ferrari vystřelí za 3,3 sekundy a rozjede se až na 310 km/h.

Video se připravuje ...

Přestože Purosangue dostal druhou sadu (proti směru otevíraných) dveří, ukrývá se za nimi pouze dvojice sedadel. Zavazadlový prostor nabídne jen 473 litrů objemu a majitelé nemohou počítat ani s tažným zařízením, které by se jim hodilo k tahání jejich sportovních hraček se vzpínajícím se hřebcem ve znaku na závodní okruhy. Sportování prostě i u tohoto auta hraje prim. Proto taky dostalo sportovně nastavený pohon všech čtyř kol a nový systém aktivního odpružení, který v podstatě slibuje dělat zázraky.

Aby Ferrari ukázalo, jaké zážitky můžete za volantem modelu Purosangue očekávat, natočilo krátký film z výletu do Norska, kde se prohání po Atlantic Road, sem tam se sklouzne po zakroucené silničce a jako nic se protahuje i ostrými vracáky. Přijde nám pouze úsměvné, že Ferrari do vozu posadilo čtveřici dospělých mužů. To aby bylo skutečně jednoznačné, že se tady nehraje na praktické rodinné auto, ale jde o sporťák, s nímž se můžete chlubit kamarádům.

Smát se můžeme, jak chceme, ale pravdou je, že Ferrari má na novinku tolik zájemců, že už je vyprodáno na nějakou dobu dopředu. A to navzdory ceně, která teprve začíná zhruba kolem 10 milionů korun. Začátek letošního roku pak má představovat start dodávek prvních kousků novým majitelům. Jsme zvědaví, jestli se nechají videem inspirovat a také rovnou vyrazí na nějaký pořádný road trip.

Filip Melich
Diskuze (11)

Doporučujeme

Avatar - Barry Lyndon
15. 2. 2023 17:57
Re: Hrča
Aha, tak to je tedy poněkud neesuvéčkové řešení...
Avatar - jurajos
15. 2. 2023 14:59
Re: Hrča
Harry Metcalfe ma +/- 185cm a posadil sa za seba úplne v pohode. A strop si asi pojde nakonfigurovať aj v inej farbe. ;)
Avatar - Barrichello
15. 2. 2023 10:03
Re: Škoda
:-) :-) :-) :-) :-) :-)
15. 2. 2023 09:48
Re: Hrča
Pohon předních kol - stejně jako GTC4 Lusso nebo FF, z přední strany motoru do samostatné dvoustupňové převodovky (jednotky PTU) a přes dvě elektronicky řízené lamelové spojky na přední kola.
Avatar - Barry Lyndon
14. 2. 2023 19:17
Re: Hrča
Souhlas, že vnější rozměry jsou na první pohled dost obludné (i když na druhou stranu je to o dost kratší než Lambo Urus a ten v reálu nepůsobí nějak přerostle, takže třeba to nebude až taková hrůza, tento megahatchback). Co jsem ale nepochopil vůbec, to jsou dveře ala Opel Meriva. Kdyby upravili jejich poměr ve prospěch předních a odstranili Bsploupky a prezentovali to jako cool inovativní řešení superpevné karoserie, pak OK. Ale tohle je dobrá blamáž, není to ani hezké ani praktické (a s ohledem na cenovku ani přiměřeně sofistikované).


Mimochodem, jak je vyřešen pohon předních kol, když je převodovka vzadu??? :-! :-! :-! :-!