Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Fiat Mefistofele a 500 TwinAir: Setkání pekelníka a pětistovky v Baloccu (+video)

Aleš Dragoun
Diskuze (3)
Rekordní Fiat Mefistofele byl poprvé vystaven vedle současné 500 TwinAir v Ženevě. Nyní se oba vozy setkaly znovu kvůli natáčení propagačního videa.

Zatímco ženevské cinquecento bylo červené a uzavřené, po trati v Baloccu jezdilo modré otevřené, tedy verze C se shrnovací střechou. Obě však poháněl tentýž motor: přeplňovaný dvouválec TwinAir objemu 875 cm3. Fiat představením obou vozů současně ukazuje technický skok, jaký za více než století urazil. Mefistofele totiž vychází ze závodního vozu SB4 Corsa z roku 1908.

Také se mu někdy proto říká SB4 Eldridge. Postavil jej sir Ernest Eldridge, automobil koupil od závodníka Johna Duffa v neutěšeném stavu, originální motor totiž explodoval. Řetězový pohon zadní nápravy nakonec po úpravách na voze zůstal, stejně jako přední kola bez brzd! Eldridge s mechanikem a spolujezdcem Johnem Amesem ovšem prodloužil původní podvozek, údajně za použití dílů z londýnského autobusu, aby se do něj vešel letecký šestiválcový motor Fiat A-12 Bis. Ten poskytoval z objemu 21,7 litru (!) výkon až 236 kW (320 k)/1800 min-1, který Britovi bohatě stačil k překonání absolutního světového rychlostního rekordu.

Psal se 12. červen 1924 a Eldridge s ním dosáhl výkonu 234,985 km/h. Svědkem této události se stala běžná silnice nedaleko francouzského Arpajonu. Bylo to také naposled, od té doby byly podobné pokusy vyhrazeny prakticky jen pouštím a solným pláním. Sir Ernest porazil v souboji na dálku svého tehdejšího rivala a předchozího nejrychlejšího muže na Zemi Francouze René Thomase na Delage DH V12.

Na začátku šedesátých let vůz koupil šéf Fiatu Giovanni Agnelli, nechal jej zrestaurovat, znovu nastříkat typickou italskou červení a hřmící a kouřící bestie se od oku 1969 stala součástí sbírek továrního muzea italské automobilky. Mimochodem, přezdívku jí dali novináři už před pokusem o rekord, podle proslulé postavy čerta z Goethova Fausta. A zdaleka nejen kvůli černé barvě.

Aleš Dragoun
Diskuze (3)
23. 6. 2011 16:52
Re: fff
Ale Brutus je moderní auto, postavené relativně nedávno.
23. 6. 2011 07:47
Re: fff
Objem nicim nenahradis :-!
Btw. tu mam tiez peknu uchylarnu. S jednoduchym receptom. America La-France+ BMW V12 47000ccm (750ps) = Brutus
[odkaz]
[odkaz]
23. 6. 2011 02:23
fff
Tak tomu sa hovorí mašina ;-)