Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Fiat Multipla 6x6 vznikne v jediném kusu. Oslavuje 25. narozeniny italské ošklivky

Lukáš Volšický
Diskuze (0)

Kontroverzní Fiat Multipla letos slaví 25. výročí. Hlavní designér modelu vytvořil novou jedinečnou kreaci oslavující tehdejší marketing, která už brzy bude k prodeji. A je překvapivě nápaditá!

Fiat Multipla je nepochybně jedno z nejvíce kontroverzních aut všech dob. Už při uvedení na evropský trh v roce 1998 jej veřejnost i novináři kritizovali a zesměšňovali kvůli ošklivému designu, ale současně si Multipla získala velkou přízeň početnějších rodin praktickým šestimístným interiérem. Jedno z nejdivnějších italských aut vůbec v letošním roce oslavuje 25. výročí a automobilka jej připomíná novou jedinečnou specialitou.

Přivítejte na světě nový Fiat Multipla 6x6! Je určen k veřejnému prodeji jako sběratelský kousek a zřejmě bude vycházet z továrně zrestaurovaného originálu. Specifickým pojmenováním „6x6“ sice připomíná šestikolky, ale speciální edice s nápaditým názvem i designem s kreslenou tématikou odkazuje na úplné začátky tohoto vozu. Hlavním tématem je šest kreslených postav.

Ty jsou duchovními dětmi Roberta Giolitta, designéra Multiply a dnešního šéfa divize Stellantis Heritage. Všech šest kreslených postaviček bylo původně vytvořeno pro uvedení italského MPV na trh v roce 1998, aby jimi Fiat ukázal širokou cílovou skupinu zákazníků. Cílem přitom bylo i přitáhnout pozornost k jedinečné konfiguraci sedadel 3+3, tedy se třemi sedadly vpředu a třemi sedadly vzadu.

Video se připravuje ...

Roberto Giollito tehdy namaloval řidiče dobrodruha, atraktivní ženu, malého závodníka, obchodníka s notebookem, meditujícího mnicha i relaxujícího hippie. Fiat zatím zveřejnil pouze designové skici a malůvky unikátní Multiply, ale všechny postavičky budou k vidění na bocích vozu i kapotě. Speciální bude i světle modrý lak Bio Turqoise v kombinaci s šedo-bílými nárazníky, lištami a koly.

Reálný Fiat Multipla 6x6 je „momentálně ve výrobě“ a už ve dnech 17. až 19. listopadu bude vystaven na Milano Auto Classica Show 2023. Jediný vyrobený kus bude následně nabídnut k prodeji jako sběratelský unikát. Očekává se, že skončí v garáži zarytého nadšence, protože sám Giollito říká, že v Evropě dokonce existují kluby renovující Multiply podle původních výrobních specifikací.

Lukáš Volšický
Diskuze (0)

Doporučujeme