Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Fiat Panda bude elektromobil dle hesla „méně je více“. Zaútočí na auta z Číny

Marek Bednář
Diskuze (33)

Příští generace Fiatu Panda, která se má odhalit v roce 2024, se má vrátit k ethosu originálu z 80. let minulého století tím, že bude ctít mantru „méně je více“. To má navzdory evropské výrobě udržet cenu konkurenceschopnou dovozům z Číny.

Současný Fiat Panda je na trhu od roku 2011 jen s postupnými modernizacemi. Dost možná také bude poslední se spalovacím pohonem, neboť příští provedení má být elektromobilem. A navíc to má být produkční verze konceptu Centoventi, představeného v roce 2019.

Olivier François, generální ředitel Fiatu, se na toto téma rozhovořil pro italský magazín Quattroruote. Panda podle něj má oprášit principy předchozích generací a vrátit se k přístupu „více je méně“. Má se soustředit na základy, nikoliv na luxus – má být elektromobilem pro masy, prodávaným za nižší cenu oproti konkurenci.

V rámci toho má na evropských trzích zaútočit zejména na levné elektromobily, importované z Číny. Fiat podle Françoise „může a musí vyvinout řešení, které způsobí Číňanům problémy“, založená právě na konceptu Centoventi.

Italská média pokračují v náznacích, že nová panda bude blízkým příbuzným Citroënu ë-C3, který se má představit ještě v tomto měsíci, v říjnu 2023. Není zatím známo, jestli bude jezdit na prověřené, ale rychle zastarávající platformě e-CMP, nebo už dostane nový základ STLA Small. Mají-li však vývojáři u těchto vozů cílit na nízkou prodejní cenu, pravděpodobnější je použití starší platformy.

Video se připravuje ...

Ona nižší cena má znamenat, že ceník bude začínat pod 25 tisíci eury, tj. 611 tisíci korunami. Takový cíl je v souladu s tím, jaká má být základní cena chystaného Renaultu 5 či Volkswagenu ID.2. Pro srovnání, Dacia Spring dnes stojí v Česku od 576 tisíc korun, v Itálii od 21.450 eur (524 tisíc korun) před vládními dotacemi na pořízení elektromobilu.

Uvedení elektrické pandy na trh ovšem nemá znamenat okamžitý konec té spalovací.  Navzdory tomu, že už dnes je na trhu dlouhých 12 let, má vydržet v nabídce až do roku 2026.

Marek Bednář
Diskuze (33)

Doporučujeme

Avatar - Barrichello
11. 10. 2023 14:36
Re: Nové zprávy ze světa nařizované elektrodebility
a nahlašovat fake nick a urážky a sporsté nadávky, co tu postuje :-)
Avatar - Barrichello
11. 10. 2023 14:35
Re: Nové zprávy ze světa nařizované elektrodebility
si trapnej Hammuno :-) :-)
10. 10. 2023 09:34
Re: Multinickovy redakcni animator webu ACZ
O.K. od teď se tím budu řídit. :-)
Avatar - twistedTSD
10. 10. 2023 09:22
Re: EV Panda?
Panda za 360 tisíc je pěkný bizár. Ten model mají pětkrát zaplacený.
10. 10. 2023 00:08
Re: Multinickovy redakcni animator webu ACZ
Taky si myslím ;-)