Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Fiat prodá koncepty 500e, výtěžek půjde na dobročinnost

Marek Bednář
Diskuze (2)

Koncepty, kterými automobilka Fiat představila model 500e, budou k mání v aukci na Floridě. Je to součástí příprav vstupu vozu na severoamerické trhy.

Když automobilka Fiat v roce 2020 představovala novou elektrickou pětistovku, přišla se třemi koncepty upravenými známými italskými značkami – Giorgio Armani, Bvlgari a Kartell. Tyto tři koncepty se nyní rozhodl prodat v aukci.

K mání budou na aukci předcházející festivalu umění Art Basel v Miami Beach, který se koná mezi 8. a 10. prosincem. Mají být vystavené na webu de-PURY, který se mimo jiné zabývá dražbami uměleckých děl; zatím tomu tak není, ale to neznamená, že bychom o nich nic nevěděli.

Video se připravuje ...

Začněme šedým kouskem 500e Giorgio Armani, který na pohled zaujme zejména logy GA v kolech a na střeše. To ale není všechno – jeho karoserie je laserově gravírovaná s tím cílem, aby byla textura povrchu co nejblíž textilii. Barva karoserie navíc obsahuje oxid titanu a údajně absorbuje znečištění ze vzduchu.

Bvlgari stojí za oranžově vypadající specialitkou jménem B.500. Její lakování využívá zlatý prach z odpadu při práci se zlatem při výrobě šperků a barevné obložení interiéru zase recyklovalo starší hedvábné šály této značky.

Video se připravuje ...

Konečně, 500e Kartell je kompletně modrý – různé materiály jsou vyvedeny v totožném odstínu modré barvy. Navíc, velké množství součástek zvenčí je z recyklovaného polykarbonátu. Uvnitř vznikla řada plastových dílů z recyklovaného polypropylenu a látky byly vyrobeny z recyklovaného polyesteru.

Všechny tři koncepty tedy mají společného jmenovatele, a to je udržitelnost ve výrobě materiálů. Podobným směrem také poputuje výtěžek z aukce – dostane ho zatím nejmenovaná nezisková organizace orientovaná na životní prostředí.

„Je vzácné, aby automobilka spojila své síly s ikonickými italskými značkami ze třech odlišných odvětví – móda, design nábytku a luxus – aby vytvořila něco skutečně unikátního, co kombinuje umění s postojem přívětivým k planetě. Nabídnout tato auta v aukci je ještě vzácnější,“ nechal se slyšet šéf Fiatu Olivier François.

Specialitky podle něj také připravují severoamerický trh na příchod Fiatu 500e; tento vůz se tam zatím neprodává navzdory tomu, že na evropských trzích je k mání už dlouhou dobu. Odhady, za jaké částky se mohou koncepty prodat, zatím nejsou na světě. V každém případě počítejme s tím, že budou spíš součástí sbírek aut, než že by denně vozily své majitele do práce.   

Marek Bednář
Diskuze (2)

Doporučujeme

29. 11. 2023 19:23
Tak určitě, ....
...jako výstavní artefakt je zkratomobil jistě vhodný a použitelný, když má takto pohledné tvary! Na to by se nějaký elektropošuk mohl chytit :-[]
Avatar - Horký Rom
29. 11. 2023 16:38
moc líbí
Nejlepší FIATek do současné doby :yes:
Pro Abarth 500e, volba všech Romů :yes: :yes: