Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Finsko má unikátní testovací dráhu. Zimní pneumatiky tu na sněhu vyzkouší i v létě

Stanislav Kolman
Diskuze (1)

Ve finském testovacím centru vznikla kilometr dlouhá testovací trať pro zimní pneumatiky, kde nemusí řešit, jestli je venku sluníčko a třicet stupňů, nebo zrovna prší.

Areál Test World se nachází ve finském regionu Lapland, konkrétně ve městě Ivalo. Nově se v něm nachází i jeden kilometr dlouhá testovací dráha, jež není závislá na venkovních podmínkách. Je totiž zcela uzavřená a zvládne simulovat extrémně náročné zimní podmínky, i když by se venku dalo opalovat. Ve světě se něco takového objevuje vůbec poprvé.

Není to jen o sněhu, na testovací trati lze samozřejmě připravit suchý či mokrý asfalt, nebo třeba led. Uvnitř je možné testovat 365 dní v roce, přičemž auta mohou dosahovat maximální rychlosti až 100 km/h.

Zařízení disponuje nezávislým ovládáním teploty a vozidla mohou být před vyjetím na testovací vozovku „připravena“ v chladicím boxu, ve kterém může být teplota až -40 ° Celsia. Součást trati jsou také speciální místa pro měření brzdné dráhy na suchu a mokru, jakož i deska, na níž lze ozkoušet chování vozidla při aquaplaningu.

Test World provozuje společnost Millbrook, pod jejíž křídla patří i jedno z největších evropských testovacích center v Bedfordshire. Generální ředitelka Janne Seurujärvi říká, že nové zařízení nabízí zcela nové spektrum testů, které jsou teď ochotny zájemcům poskytnout. To značkám pomůže k urychlení všech procesů a uvedení výrobků na trh co možná nejdříve.

Stanislav Kolman
Diskuze (1)

Doporučujeme

29. 3. 2019 20:09
Proč
nelze diskutovat o Kabaňosovi ?