Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Firma Pirelli ukázala v Ženevě inteligentní a barevné pneumatiky

Aleš Dragoun
Diskuze (2)
Italský pneumatikářský gigant Pirelli nedodává obutí pouze pro formuli 1. V oblasti běžných silničních aut se pochlubil v Ženevě dvěma novinkami, z toho jednou zásadní.

Vývoj v oblasti pneumatik neustává. Pirelli prezentuje systém Connesso, který spočívá v komunikaci obutí se speciální aplikací v mobilním telefonu. Řada P Zero a zimní Sottozero už nemusejí mít jen povinné senzory tlaku, ale v každé „gumě“ je uložen i speciální počítačový čip, který neváží více než několik málo gramů a obsahuje jedinečný identifikační kód.

Řidiči však díky propojení s aplikací poskytnou doslova hromadu užitečných informací. A nejen jemu, data se ukládají i na firemní cloud a tak k nim mají přístup operátoři, kteří je zpracovávají a posílají zpět do aplikace. Velký bratr vás vidí a teď už dokonce ví, co dělá obutí vašeho auta při jízdě. Kupříkladu jaký je jeho momentální tlak, teplota, svislé zatížení, počet ujetých kilometrů a aktuální opotřebení.

Software v mobilu upozorní osobu za volantem i na nedostatek vzduchu v jedné každé, případně na příliš sjetý vzorek, i ten dokáží senzory zaznamenat. Vše funguje na rozdíl třeba od dnes předepsaného TPMS i v klidu. Takže je to vlastně užitečná věc. Když jsou gumy na autě na samé hranici opotřebení, případně skoro prázdné, aplikace dokáže vyhledat nejbližší prodejnu a servis.

Pirelli čipy zatím nebude dodávat do pneumatik, které výrobci nabízejí k novým autům, ale pouze pro „aftermarket“. Prodej rozjede v létě, ale obutí nebude k dispozici menší než o průměru 19 palců, takže majitelé levnějších vozů přijdou zatím zkrátka. V budoucnu však Pirelli svou nabídku rozšíří. Zatím není možné systém ovládat přímo prostřednictvím dotykového displeje infotainmentu, ale i na tom se ve spolupráci s automobilkami pracuje, stejně jako na propojení s palubním počítačem.

Druhou novinkou jsou pneumatiky s barevnými boky. Červené, žluté, stříbrné a bílé pruhy a loga připomínají jednotlivé směsi používané ve formuli 1. Také ostatně pocházejí z vývoje pro tuto disciplínu. Po určité personalizaci je mezi zákazníky prestižních automobilových značek totiž velká poptávka... V průběhu času živé barvy nezestárnou, nezeslábnou a ve finále nezmizí. K mání budou i ve zmíněných řadách, takže lze obě novinky zkombinovat. Nejdříve v USA, respektive důležitých evropských i asijských trzích. O cenách však Pirelli zatím mlčí.

Aleš Dragoun
Diskuze (2)
15. 3. 2017 14:54
Pokaždé...
...když vyzkouším jakékoliv auto na pirellkách (i na vysokovýkonných), tak se jen ptám, kde se projevuje to know how z F1.

Pro mě nejpřeceňovanější pneu značka. I Hankook funguje lépe ;-\
15. 3. 2017 09:55
a už to fičí
Na Číňany dobrý...