Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Fisker: Problémy s financováním, Nina odložena

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Fisker Automotive má potíže s financováním vývoje a výroby modelu označovaného prozatím jako Nina.

Vedení Fisker Automotive zveřejnilo záměr vyvinout a vyrábět menší a levnější sériový plug-in hybrid než je Karma již v roce 2009. Ve stejném roce právě v souvislosti s tímto projektem nazývaným Nina zahájila tato automobilka převzetí výrobního závodu koncernu GM ve městě Wilmington, stát Delaware.

Fisker Automotive odkoupila tyto výrobní haly od GM za 20 milionů dolarů. V loňském roce automobilka v souvislosti s projektem Nina zveřejnila informaci, že bude u BMW nakupovat přeplňované čtyřválcové agregáty pro chystaný levnější hybridní sedan. Dodávky těchto motorů mají začít koncem letošního roku tak, aby byla Nina připravena pro sériovou výrobu v roce 2013.

Nyní ale agentura Bloomberg zveřejnila informace podle kterých je vývoj nového modelu značky Fisker zastaven. Ministerstvo energetiky Spojených států amerických údajně zablokovalo společnosti Fisker Automotive přístup k půjčce 529 milionů amerických dolarů z důvodu neplnění plánu v daných termínech.

Společnost Fisker Automotive tento krok amerického ministerstva energetiky přivedl k propuštění 26 zaměstnanců pracujících v převzatém výrobním závodě ve Wilmingtonu. Zároveň byly zastaveny práce na projektu Nina. Ten je přitom velmi blízko k zahájení sériové výroby.

Fisker Automotive hodlá dotáhnout projekt Nina až do konce a chce s americkým ministerstvem energetiky vyjednávat o zpřístupnění zablokované půjčky. Premiéra nového modelu této značky a zahájení jeho sériové výroby jsou ovšem v tuto chvílí v nedohlednu.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
13. 2. 2012 09:15
Re: Fiskars
Nemyslim:)

Teda..tu zpravu beru jen jako problem ohledne NIny a ne toho zbytku.
Naopak myslim, ze maji dobre naslapnuto.

12. 2. 2012 14:42
Fiskars
No jo, když si chlapci kousli do příliš velkého krajíce, tak se jím poněkud zalkli. Ono je koupí GM, Fiat nebo nějaký číňaní. Nebo někdo jiný.