Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford F-150: Driftování s pick-upem

Aleš Dragoun
Diskuze (0)
Ford série F je americkou legendou. Na výstavě SEMA se ukáže jeho nejnovější podoba coby speciál pro drift.

SEMA je Mekkou amerických vyznavačů tuningu. Drift je také čím dál populárnější. Jenže tahle motoristická disciplína se dá provozovat nejen s japonskými auty či BMW, ale i s podstatně většími kousky. Třeba s obrovsky populárním Fordem F-150 v nové, radikálně „odtučněné“ generaci. Sice má tradiční rám, ale díky využití hliníku zhubla 300 kg. Představa se zdá být trochu šílená, ale Ford takové auto na výstavu do kýčovitého Las Vegas opravdu přiveze. Zatím se na něj můžeme podívat pouze v podobě počítačové skici. Ano, bude radikální.

Překvapivě dvojkabina se čtveřicí dveří má řádně široké pneumatiky na částečně zelených kolech, jedovatá barva se opakuje i na přídi a diodových světlech. Karoserie je lakována stříbrnou barvou, zbytek stroje (příď, nárazník, rozšířené blatníky, sloupky) pak pokrývá černá. Ford jej vytvořil spolu se závodníkem Vaughnem Gittinem juniorem. Kdo sleduje šampionát Formula Drift, určitě mu jeho jméno není tak docela neznámé. Kromě asfaltu zvládne ale i nezpevněný povrch a skoky. Dezén pneumatik, pravda, není úplně silniční. Je to takový všeuměl.

Podvozek s díly Kibbetech King navíc umí propružit (i díky vzduchové sadě Air Lift Performance přes 30 cm, i když auto na počítačovém snímku vypadá sice agresivně, ale je velmi nízké. Zatím víme jen to, že v interiéru si posádka hoví v celkem pětici samostatných anatomických sedaček od Recara. Nic víc.

Druhá černá F-150 je jasně určena výhradně do těžkého terénu. Na jejím vzniku pro změnu spolupracoval motokrosař Brian Deegan a divize Ford Racing, o design ve virtuální podobě se postarali u KEG Garage. Víme, že je poháněna šestiválcem EcoBoost objemu 3,5 l se dvěma turby. Kola i pneumatiky nesou značku známého závodníka a rekordmana Mickeyho Thompsona (1928-1988), tlumiče jsou od Fox Racing, na vzniku drsného černého speciálu s opravdu vysokou světlostí se podíleli i další úpravci a dodavatelé komponentů. Projekt Deegan 38 byl inspirován aktivním životním stylem v té nejextrémnější podobě.

Na listopadové výstavě SEMA (Specialty Equipment Market Association) se angažují samotné automobilky. Ford chce s jedním z představovaných pick-upů získat cenu ve své kategorii, která se jmenuje příznačně „Hottest Truck“. Už popáté za sebou!

Aleš Dragoun
Diskuze (0)