Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford F-Series Super Duty pro modelový rok 2015 (video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (6)
Výkonnější osmiválcový diesel a několik dalších novinek si připravil Ford pro své největší pick-upy F-Series.

Ford uvedl 6,7litrový turbodiesel Power Stroke V8 v roce 2011 a nyní je čas na nástup druhé generace tohoto motoru, jenž je k nalezení pod kapotou pick-upů F-250, 350 a 450.

Nová generace velkého turbodieselu zachovává objem 6,7 litru, ale oproti svému předchůdci se dočkala řady změn. Hlavní z nich představuje použití nového turbodmychadla GT37 namísto dosavadního GT32.

Nové turbodmychadlo má průměr turbíny 72,5 mm, zatímco u jeho předchůdce to bylo 64 mm. Díky skutečnosti, že se výfukové plyny mohou opřít do větší plochy lopatek turbíny, má nový motor více síly. Zároveň s použitím většího turbodmychadla došlo ke snížení plnícího tlaku a ze soustavy byl vypuštěn obtokový ventil spolu s jeho ovládacími prvky, což přispívá k větší životnosti a jednodušší údržbě motoru.

Další změny provedené na osmiválcovém turbodieselu se odehrály v oblasti vstřikování paliva, upraveny jsou hlavy válců i kliková hřídel a chladící i výfukový systém.

Výsledkem všech provedených změn je Power Stroke V8 druhé generace s výkonem přes 294 kW a točivým momentem více než 1085 N.m. Přesné hodnoty Ford zveřejní později. S novým motorem bude u velkých pick-upů F-Series spolupracovat šestistupňová automatická převodovka 6R140 TorqShift.

Pouze největší řady F-450 se týkají změny, které zahrnují posílení žebřinového rámu a úpravy zavěšení předních i zadních kol v podobě nových stabilizátorů a odpružení zadní nápravy. Upraveno bylo řízení a posílení se dočkal i brzdový systém. Mezi novinky patří i 19,5palcová kola. Cílem všech provedených změn je především možnost táhat přívěsy s ještě větší hmotností než tomu bylo doposud.

Stejnojmenným texaským rančem založeným v roce 1853 je inspirováno provedení King Ranch, které je již poměrně tradiční součástí nabídky verzí pick-upů F-Series a pro modelový rok 2015 bude i nadále k dispozici pro všechny řady.

Příznivci kovbojské stylu se tak mohou těšit na větší porci kůže v interiéru, specifické dvoubarevné provedení exteriéru s hnědými nárazníky, lemy blatníku a spodní části dveří a prahů. To vše doplňuje logo Running W, které odkazuje na cejch vypalovaný skotu na ranči a je umístěno například na opěradlech sedadel a loketních opěrkách.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (6)
Avatar - Barrichello
1. 10. 2013 09:12
Re: Takuto obludu, len s logom RAM ...
Praha, střední čechy...
1. 10. 2013 07:41
Re: Takuto obludu, len s logom RAM ...
Zrovna ted maji za rohem v Simixu vystavenou RAMku 1500. Nadherny stroj. Skoda, ze neco takovyho clovek jako ja vubec nepotrebuje. Ale je to poradny kus zeleza :-)
Avatar - Lonestarstate
30. 9. 2013 23:44
Re: Takuto obludu, len s logom RAM ...
Ještě jednou mi budeš šmírovat škvírou v plotě, tak ti ty vočadla vypíchnu >:-[]
30. 9. 2013 20:55
Re: Takuto obludu, len s logom RAM ...
A to "tady" je kde?
Avatar - Barrichello
30. 9. 2013 20:00
Re: Takuto obludu, len s logom RAM ...
tady jich jezdí, každou chvíli vídám nějakou RAMku nebo Silverado, fordů je méně