Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford: Historie bariérových zkoušek (video)

Aleš Dragoun
Diskuze (1)
Crash testy nejsou ničím novým. Existovaly už před druhou světovou válkou a Ford je poprvé praktikoval v roce 1944!

Nešlo samozřejmě pouze o čelní nárazy, ale i o ostatní druhy. Jak dopadne slavná 105 E Anglia při nárazu do stojícího nákladního automobilu? Co se stane s Cortinou Mk2, když narazí v zatáčce do obrubníku, který jí vymrští?

Pochopitelně, léty se měnily nejen automobily (videa ukazují vesměs evropskou produkci modrého oválu). Prosté manuální činnosti typu puštění auta bokem ze svahu, aby válelo sudy, nahradily počítače s inteligentním softwarem.

Figuríny podobných parametrů, jaké známe dnes, se při testech používají od roku 1969, průkopníkem v tomto směru byl první Escort. Ve své době to byl jeden z nejbezpečnějších vozů na světě vůbec.

A airbagy? Ač je Američané začali (neúspěšně) používat v sériové výrobě v polovině sedmdesátých let a Mercedes-Benz uvedl systém SRS u S-Klasse W126 v roce 1980, počátky testů u globální automobilky se zaoceánskými kořeny spadají také do roku 1969.

Jak je vidět, proti zdi se nerozjížděla zdaleka jen produkční auta, která vznikala ve velkých sériích. Fanoušky rally skupiny B zřejmě zabolí, že do bariéry narazil i legendární Ford RS200. Pravidla ovšem předepisovala vyrobit minimálně 200 kusů silniční verze - a bariérová zkouška byla tedy vzhledem k potřebě splnit tehdejší bezpečnostní předpisy jaksi nutností.

Vývoj spěje vpřed mílovými kroky. Nejnovější třetí Focus se chlubí armádou vzduchových vaků a dalších elektronických bezpečnostních systémů a tím pádem i nejvyšším pětihvězdičkovým hodnocením Euro NCAP.

Aleš Dragoun
Diskuze (1)
Avatar - prekladys
25. 11. 2011 08:43
je to tristní milý Watsone...
tím nemyslím tragickou britskou výslovnost, nýbrž fakt, že i tento článek zavání PR. narychlo sepsaných pár řádků využívajících starší text (a příslušnou diskuzi) autocz o SRS to nedokáže skrýt. a to je škoda...
mimochodem - bezesporu zajímavější jsou prehistorická videa chrysleru se skořepinou airflow. na youtube je však nevystavil chryslerusa...