Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford: nejstarší Transit v ČR nalezen!

Ondřej Láník
Diskuze (35)
SMS soutěž “Hledáme nejstarší Ford Transit v ČR“, kterou v říjnu vyhlásila společnost FORD MOTOR COMPANY, s.r.o., zná svého vítěze. Stal se jím vůz registrační značky BMK 14-92 z roku 1965, jehož majitelem je Vlastimil Kohoutek z Brna.

SMS soutěž “Hledáme nejstarší Ford Transit v ČR“, kterou v říjnu vyhlásila společnost FORD MOTOR COMPANY, s.r.o., zná svého vítěze. Stal se jím vůz registrační značky BMK 14-92, jehož majitelem je Vlastimil Kohoutek z Brna.

Nejstarší pojízdný Ford Transit v ČR pochází z roku 1965 a byl vyroben v říjnu, tedy necelé dva měsíce po zahájení výroby. Vůz je navíc zvláštní tím, že je ve speciálním provedení pro Severní Afriku – a vyznačuje se mimo jiné posuvnými předními dveřmi. Kolik má nejstarší Ford Transit v ČR najeto, lze bohužel jen odhadovat, neboť jeho tachometr ukazuje pouze do 100 000 km. Je ovšem jasné, že se počitadlo kilometrů během života vozu přes nulu přehouplo několikrát. Nejstarší Transit si za 40 let užil spoustu těžké práce (naposledy byl v Rakousku používán k přepravě dřeva) a utržil nejeden šrám. Přesto je ale v pojízdném stavu a připraven k renovaci. Vůz a jeho majitel, pan Kohoutek, vyhráli poukázku na 1000 litrů paliva podle vlastního výběru.

Druhý v pořadí se umístil a 500 litrů pohonných hmot získal Transit vyrobený v září 1966 v hasičské úpravě majitele J. Christiana.

Třetí místo pak patří Transitu v originální obytné úpravě Westfalia, vyrobenému v únoru 1969. Majitelka, S. Brkalová, získala poukázku na servisní práce a náhradní díly FordService v hodnotě 15 000 Kč.

Do soutěže, jejíž podmínkou bylo, že vůz musí mít platnou technickou prohlídku a musí být v pojízdném stavu, se přihlásilo celkem 65 majitelů Fordu Transit, přičemž nejstaršímu vozu bylo čtyřicet a nejmladšímu pouhých pět let.

Věděli jsme, že Ford Transit je v ČR absolutně nejoblíbenější dodávkou a že je jich tu registrováno téměř 50 000. Netušili jsme ovšem, že jsou tu ještě v provozu takhle dlouho sloužící exempláře," komentoval výsledky soutěže Vladimír Vošický, generální ředitel FORD MOTOR COMPANY s.r.o. Je to pro nás jen dalším potvrzením všeobecně známého faktu, že Ford Transit je vůbec nejspolehlivější dodávka na trhu".

Ondřej Láník
Diskuze (35)