Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford oživil F-100 z roku 1978. Vybavil ho překvapivou technikou

Jan Zajíc
Diskuze (2)

Ford F-100 Eluminator na první pohled vypadá jako renovovaný klasický pick-up. Bližší zkoumání ale prozradí spoustu zvláštních záležitostí.

Automobilka totiž auto vybavila technikou z elektrického Mustangu Mach-E GT Performance Edition. Rozhodla se tak propagovat plán nabízet elektrické pohonné ústrojí v podobě "motoru z přepravky" ("crate motor").

To je praxe známá u tradičních spalovacích agregátů - zjednodušeně řečeno jde o to, že si vyberete vysněný motor a výrobce vám ho pošle zkompletovaný v bedně. Vy si pak tuhle jednotku strčíte do svého auta nebo projektu.

Ford se však chystá nabídku hotových motorů rozšířit o elektrickou techniku.

V případě konceptu F-100 Eluminator se tak spojily dva různé světy: karoserie a vzhled klasického amerického pick-upu z roku 1978 s moderními prvky z Mustangu Mach-E GT Performance Edition.

Díky dvěma elektromotorům tenhle pick-up dává výkon 358 kW (487 koní) a 860 N.m točivého momentu. Baterie má kapacitu 88 kWh, nechybí pohon všech kol.

Jen u pohonu se Ford ale nezastavil. Z elektrického crossoveru použil také řadu dílů, včetně částí interiéru. Z Mustangu Mach-E pochází volant, digitální přístrojový panel, velká dotyková obrazovka infotainmentu nebo středová konzole.

Video se připravuje ...

Ford zatím potvrdil prodej samostatného elektromotoru o výkonu 210 kW, který vyjde na 3.900 dolarů, což je v přepočtu asi 86 tisíc korun. Později se však nabídku chystá rozšířit i o další díly elektrického pohonného ústrojí.

Jan Zajíc
Diskuze (2)

Doporučujeme

4. 11. 2021 19:55
Ford novinky
Ford novinky naleznete na jednom miste http://www.fordauto.sk/
Avatar - Roland Von Wagen
3. 11. 2021 22:38
"Vybavil ho překvapivou technikou."
Udělal z něj elektromobil, jak překvapivé :D