Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Francouzi chtějí koupit Opel, GM je proti

David Bureš
Diskuze (13)
Koncerny GM a PSA Peugeot-Citroën od loňského roku spolupracují, i nadále se spekuluje o prodeji Opelu do rukou francouzské automobilky.

Francouzská vláda podle deníku Le Monde tlačí koncern PSA Peugeot-Citroën k nákupu automobilky Opel od svého partnera General Motors. Sám Opel o této zprávě tvrdí, že je to pouhá spekulace.

Již loni na podzim se hovořilo o tom, že by PSA mohlo převzít německou automobilku Opel. I tehdy vedení Opelu odmítlo, že by značka měla opustit koncern GM. Spekulovalo se také o společném podniku, ve kterém by 30 % vlastnilo GM a zbytek PSA.

Podle nynější zprávy francouzského listu se ale GM nechá ke spojení aktivit přesvědčit jenom v případě, že PSA automobilku Opel přímo koupí. Le Monde to tvrdí na základě zdrojů blízkých francouzskému ministrovi financí a prezidentu Francois Hollandovi.

Otázkou však je, jak by PSA takovou akvizici financovalo. Automobilka bojuje se slabým odbytem, kvůli kterému byla nucena zavřít továrnu Aulnay a propustit tisíce zaměstnanců. Na vyřešení problémů koncernu finančně pomohla francouzská vláda, která výměnou za to dostala větší vliv na řízení podniku.

Prodej Opelu by přitom mohl být pro GM výhodný. Vždyť americký koncern se pokoušel německou automobilku v minulosti prodat, když se to nepovedlo, několikrát ji restrukturalizoval, aby snížil její ztrátovost. Podle současných plánů GM má být Opel rentabilní do poloviny tohoto desetiletí.

PSA by se díky nákupu Opelu sice dostalo k některé jeho technice a zvýšilo tržní podíl, zároveň by ale ve svém portfoliu mělo další problémovou automobilku. Propouštění a zavírání továren v rámci restrukturalizace čeká také Opel.

GM a PSA začaly spolupracovat během loňského roku. V plánu jsou tři projekty – platforma pro francouzský kompaktní crossover a MPV Opel, malé MPV a platforma pro malý hatchback. Společný vývoj aut střední třídy byl nakonec zamítnut. První výsledek spolupráce se má začít prodávat v roce 2016.

David Bureš
Diskuze (13)
Avatar - WinDiesel
11. 1. 2013 17:57
Re: Hmmm
PITOMÝ A KRÁTKOZRAKÝ NÁZOR. Podobně jako ti vesničani, co zablokují dálniční výjezd, aby jim nedejbože nějaké auto neprojelo pod okny - ale jinak nadávají, že máme málo dálnic.
Avatar - twistedTSD
11. 1. 2013 17:21
Re: Vtipálci
Také nechápu jak je vůbec může napadnout něco takového. Sami jsou na tom zle, a chtějí koupit Opel? Tohle není jak Fiat a Chrysler, kterému se nyní daří za oceánem.
11. 1. 2013 17:19
Re: nerealizovatelné, přání otcem myšlenky
Ale tak to ja zase chapu, kurnik tak ja se nekam za svuj zivot dopracuju a oni mi pak reknou dobre, vydelas 1 000 000 EUR/rok tak my ti 750 000 vezmeme a 250 000 nechame. Depardieu udelal dobre...

A neco podobnyho vymysleli taky v USA jestli sem dobre postrehnul. Nevim jak si to predstavujou ale na vselijakejch antilach a v rusku bude brzo asi plno :D.
11. 1. 2013 16:51
Re: nerealizovatelné, přání otcem myšlenky
Socialisti to planuju nasporit z tych 70%nych dani.
11. 1. 2013 15:08
Re: Hmmm
No sem to nepatří, ale když už si to načal, dovolím si reagovat...
Jaksi... zásadním v tomto momentě je to, že nákladní loď mi naštěstí nesmrdí pod oknem, zatímco smradlavá Octávka v dehtu tam je rel. často... ;-)