Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Francouzi chtějí ztížit korejským automobilkám život v Evropě

David Bureš
Diskuze (146)
Zatímco francouzské automobilky čelí v Evropě potížím, těm jihokorejským se tu naopak výrazně daří.

Evropská komise se začala zabývat požadavkem Francouzů, kteří žádají větší kontrolu aut dovezených z Koreje do zemí Evropské unie. Francie požaduje, aby jihokorejští výrobci předem oznamovali každý plánovaný vývoz automobilů do států unie.

Pokud by byl francouzský požadavek schválen, byl by to první krok k možnému opětovnému zavedení cel. Dohoda o volném obchodu mezi Jižní Koreu a Evropskou unií přitom platí teprve od července 2011. Součástí této dohody je doložka, která Bruselu umožňuje opětovně zavést clo, pokud jsou producenti v citlivých oblastech zasaženi silným nárůstem dovozu.

Mluvčí komisaře EU pro obchod John Clancy v prohlášení potvrdil, že Evropská komise obdržela od francouzských úřadů požadavek, který žádá dozor nad dovozem jihokorejských automobilů. „Komise žádost pečlivě zkoumá,“ uvedl Clancy.

Pokud návrh Francouzů uspěje, budou muset jihokorejské automobilky předem informovat o tom, jaké vozy do unie dovezou a kolik jich bude.

Jihokorejským automobilkám se v Evropě i navzdory krizi daří. Jejich prodeje ve státech EU loni vzrostly o 24 %, přestože západoevropský trh zažívá pokles. To francouzští výrobci jsou naopak krizí výrazně zasaženy, například koncern PSA kvůli poklesu poptávky propustí 8.000 zaměstnanců a uzavře továrnu Aulnay nedaleko Paříže.

Jihokorejským značkám ale prodeje v Evropě rostou i díky zdejším továrnám. Například Hyundai během prvního pololetí letošního roku v Evropě prodalo 232.454 vozů, přičemž méně než 12 % aut bylo na starý kontinent dovezeno z Jižní Koreje, zatímco zhruba 70 % z nich bylo na starém kontinentu přímo vyrobeno. Sama automobilka přiznává, že růst v Evropě zařídily především vozy, které zde byly navrženy a vyrobeny.

David Bureš
Diskuze (146)
10. 8. 2012 10:10
Re: Marná snaha socialistů
A proč bys tam nejezdil furt dál, proboha? Navíc mají Frantíci (zrovna z Provence) podle mně nejlepší med....naopak, budeš tam třeba časem jezdit čím dál tím levněji - podívej, jak za komančů bylo Chorvatsko (tehdy ještě v rámci SFRJ) pro horních deset tisíc a dneska je to destinace pro ty, co chtějí k slušnému moři a na víc nemají.

Přeji ti ještě mnoho spokojených a slunečných dovolených v Provenci... :-)
9. 8. 2012 10:00
Re: Marná snaha socialistů
Máte absolutní pravdu kolegové, ale do Provence na dovču jezdím stejně nejradši. Tak a co s tím teď? ;-)
9. 8. 2012 09:02
Re: Vyborny napad!
Ono by jenom stačilo, kdyby jsi si tu přečetl příspěvky v diskuzi...tam jeden až dva chytří a rozumní lidé popisují problematiku tak, jak ve skutečnosti je. Pokud bys tak učinil, tak bys tady nepsal takovéhle kraviny, které tady popisuješ.
Já ti k tomu napíšu snad jen jednu větu...těch 6 modelů, který tady ti korejci vyrábějí (+1 v Turecku) tvoří celkem asi 90% všech prodaných aut těchto dvou značek.
Nakonec když se koukám na tvé příspěvky, tak ty bys stále mlel tu svojí i přesto, že by sis tu diskuzi přečetl viď?
9. 8. 2012 03:51
Re: Som prilis mlady
Nenávist proti Francouzům? Jistě tu je, ale je to chyba i Francouzů samotných. Jejich zahleděnost sama do sebe je legendární, potom taky Společná zemědělská politika, která deformuje zemědělství v celé Evropě, jejich neochota učit se cizí jazyky apod, idiotská prohlášení některých politiků (J Chirac) a teď vrchol všeho. Kamarádky z Francie mám dvě, slovy dvě, jsou světlou výjimkou a umí anglicky, to je taky jeden z důvodů proč je mám rád, ale u dvou lidí to víceméně končí, toť vše. Francouzi říkají ne ne ne Evropane, ty si nekoupíš auto z Japonska, Koreje, USA.. Kup si auto z EU, podpoř náš průmysl, jsme přece Evropané ne? Tak na takovou logiku jim z vysoka kašlu. Mám japonské auto a KOUPÍM si v budoucnu další, kvůli jeho OBJEKTIVNÍM kvalitám, ne nějaké pochybné evropské solidaritě.
9. 8. 2012 02:42
Re: Vyborny napad!
Ty jsi vážně idiot. Co řekneš na to, že to Tvoje "milované PSA" ty daňové úlevy dostalo taky? O Fiatu v Polsku nemluvě? To je podle tebe správně, protože "brání" Evropu? Haha. Kdyby Francouzi dělali auta v odpovídající kvalitě, k tomuto by se vůbec nemuseli uchýlit. Co se týká kvality, tak koukají na Korejce a Japonce s protaženým ksichtem, hlavně na jejich zisky.

Vždycky se musím smát, jak se tady někteří ohánějí paternalismem. Navíc bych rád viděl, co by EU dělala, kdyby Japonci a Korejci z EU odešli a přestali tu některé modely vyrábět. Máš na to odpověď? Živila další tisíce dělníků na podpoře, na kterou nemá? Ale no táák. Že Evropa v Japonsku a Korei moc aut neprodá? Její vlastní neschopnost. Máš na tohle všechno odpověď? Ne? Tak mlč